Fonus är inte något ställe som man väljer att besöka utan vidare till vardags, men när tragedin väl är framme kan de vara till mycket stor hjälp.
– Människor som kommer hit är ledsna, men tacksamma att vi hjälper dem, säger Johan Holm, kontorschef vid Fonus i Nora och Lindesberg.
Fonus är en begravningsbyrå som hjälper till med allt från begravningens planering, genomförande och juridiska frågor som kan komma att dyka upp, så också Vita Arkivet, bouppteckningar och testamenten. Förutom att jobba med begravningar så finns Fonus vid tillfälle med på olika sorters mässor, och det är inte ovanligt att de är ute och pratar hos pensionärsföreningar. Fonus finns på 230 kontor runtom i Sverige och har 700 anställda. Johan Holm figurerar som kontorschef både i Nora och här i Lindesberg, där Eva Järnkvist finns på plats. I Lindesberg har Fonus funnits sedan tidigt 80-tal, även om de under årens lopp flyttat runt i lite olika lokaler, men sedan ungefär 10 år tillbaka hittar man Fonus på Kristinavägen 26.
Johan Holm har arbetat inom området i 16 års tid, sedan 2007 på Fonus. Hur man kommer på att man vill arbeta på en begravningsbyrå är lite oklart, men för Johans del handlade det om rena tillfälligheter. Johan har dock inte ångrat sitt val en enda gång, trots att han i jobbet för bemöta mycket sorg.
– Jag trivs väldigt bra. Människor som kommer hit är ledsna, men tacksamma att vi hjälper dem. Det kan vara tungt beroende på dödsfall, är det en äldre människa där det inträffat så är det mer naturligt. Men när det är yngre, eller barn, som kanske dessutom haft en svår sjukdomsbild, då är det klart att man blir berörd.
När människor förlorar någon nära vänds inte sällan världen uppochned och präglas av svår och djup sorg. Döden kan
inträffa i slutet av ett långt liv, såväl som utan förvarning. Av de orsakerna kan det underlätta och vara en god idé att fylla i det Vita Arkivet.
– Fördelen är att man kan planera hur sin egen begravning ska se ut. En del har jättedetaljerat medan andra bara skriver något ord, såsom ”kremering” eller ”i kyrkan”. När man tecknar ner allt så finns det inte några tveksamheter. Men det är inte juridiskt, men i stort sett alla följer det i respekt för den avlidne, berättar Johan.
– En del fyller i det för att få det som de vill ha det, medan andra vill hjälpa de anhöriga. Ett besök hos oss tar omkring två timmar och vi ställer sammanlagt 150 frågor, så då är det jättebra om det finns någon vägledning.
Vid hjälp att planera en begravning hos Fonus får man så mycket hjälp som man behöver. Vill, eller orkar, man inte göra just någonting på egen hand, så ordnar Fonus med allt ifrån att förvalta dödsboet till att få fram smörgåstårtor till minnesstunden. Vill man istället baka själv, så går det också alldeles utmärkt.
– En del vill göra någonting, det blir ett sätt att bearbeta sorgen, och vi tar absolut inte ifrån de något som de vill göra själva, konstaterar Johan.
Avslutningsvis säger Johan om sitt arbete på Fonus:
– Medkänsla måste finnas. Man jobbar med människor och det brinner jag för, och då tror jag att jag talar för alla inom begravningsväsendet.
Fonus dödsannonser finns att läsa på LindeNytt under fliken Dödsannonser.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.