Fonus är inte något ställe som man väljer att besöka utan vidare till vardags, men när tragedin väl är framme kan de vara till mycket stor hjälp.
– Människor som kommer hit är ledsna, men tacksamma att vi hjälper dem, säger Johan Holm, kontorschef vid Fonus i Nora och Lindesberg.
Fonus är en begravningsbyrå som hjälper till med allt från begravningens planering, genomförande och juridiska frågor som kan komma att dyka upp, så också Vita Arkivet, bouppteckningar och testamenten. Förutom att jobba med begravningar så finns Fonus vid tillfälle med på olika sorters mässor, och det är inte ovanligt att de är ute och pratar hos pensionärsföreningar. Fonus finns på 230 kontor runtom i Sverige och har 700 anställda. Johan Holm figurerar som kontorschef både i Nora och här i Lindesberg, där Eva Järnkvist finns på plats. I Lindesberg har Fonus funnits sedan tidigt 80-tal, även om de under årens lopp flyttat runt i lite olika lokaler, men sedan ungefär 10 år tillbaka hittar man Fonus på Kristinavägen 26.
Johan Holm har arbetat inom området i 16 års tid, sedan 2007 på Fonus. Hur man kommer på att man vill arbeta på en begravningsbyrå är lite oklart, men för Johans del handlade det om rena tillfälligheter. Johan har dock inte ångrat sitt val en enda gång, trots att han i jobbet för bemöta mycket sorg.
– Jag trivs väldigt bra. Människor som kommer hit är ledsna, men tacksamma att vi hjälper dem. Det kan vara tungt beroende på dödsfall, är det en äldre människa där det inträffat så är det mer naturligt. Men när det är yngre, eller barn, som kanske dessutom haft en svår sjukdomsbild, då är det klart att man blir berörd.
När människor förlorar någon nära vänds inte sällan världen uppochned och präglas av svår och djup sorg. Döden kan
inträffa i slutet av ett långt liv, såväl som utan förvarning. Av de orsakerna kan det underlätta och vara en god idé att fylla i det Vita Arkivet.
– Fördelen är att man kan planera hur sin egen begravning ska se ut. En del har jättedetaljerat medan andra bara skriver något ord, såsom ”kremering” eller ”i kyrkan”. När man tecknar ner allt så finns det inte några tveksamheter. Men det är inte juridiskt, men i stort sett alla följer det i respekt för den avlidne, berättar Johan.
– En del fyller i det för att få det som de vill ha det, medan andra vill hjälpa de anhöriga. Ett besök hos oss tar omkring två timmar och vi ställer sammanlagt 150 frågor, så då är det jättebra om det finns någon vägledning.
Vid hjälp att planera en begravning hos Fonus får man så mycket hjälp som man behöver. Vill, eller orkar, man inte göra just någonting på egen hand, så ordnar Fonus med allt ifrån att förvalta dödsboet till att få fram smörgåstårtor till minnesstunden. Vill man istället baka själv, så går det också alldeles utmärkt.
– En del vill göra någonting, det blir ett sätt att bearbeta sorgen, och vi tar absolut inte ifrån de något som de vill göra själva, konstaterar Johan.
Avslutningsvis säger Johan om sitt arbete på Fonus:
– Medkänsla måste finnas. Man jobbar med människor och det brinner jag för, och då tror jag att jag talar för alla inom begravningsväsendet.
Fonus dödsannonser finns att läsa på LindeNytt under fliken Dödsannonser.