Onsdagen den 8 november bjuder LIF Lindesberg, i samarbete med Polisen och RF-SISU, in till en föreläsning om doping, droger och psykisk ohälsa. Erik Hellmén, sakkunnig inom nutrition och antidoping hos RF Sisu, är en av kvällens föreläsare som kommer att berätta lite kring problemet med misstagsdoping.
– Inom idrotten handlar det kanske mer om att man inte är riktigt medveten om vad som räknas som doping.
”Ungdomarnas utmaningar” är rubriken för den föreläsning som LIF Lindesberg, i samarbete med Polisen och RF-SISU, bjuder in till i Lindeskolans aula. Föreläsningen vänder sig till spelare, ledare och föräldrar inom föreningar som vill få ökad kunskap kring doping, droger och dess konsekvenser.
– När man pratar om doping kanske man i första hand tänker på anabola steroider bland annat, men inom idrotten är inte det ett av de stora problemen när det kommer till doping, utan det är snarare ett samhällsproblem och det är en annan målgrupp som i stor utsträckning använder sådana preparat, förklarar Erik Hellmén.
Istället för de välkända dopingpreparaten menar Erik att ett större problem inom just idrotten är den så kallade misstagsdopingen, något man vill öka kunskapen kring.
– Inom idrotten handlar det kanske mer om att man inte är riktigt medveten om vad som räknas som doping. Vissa läkemedel måste man ha godkännande av läkare för att få använda, exempelvis om man är astmatiker kanske man använder inhalator, men då måste man också ha ett läkarintyg på att få göra det, annars räknas det som doping, berättar Erik.
Ett annat problem är användandet av kosttillskott, eller snarare att man inte riktigt vet vad dessa innehåller, något som faktiskt kan leda till att man dopar sig av misstag.
– Det finns så otroligt mycket, men det vi har sett inom idrotten är den gruppen av kosttillskott som utlovar väldigt mycket, som man räknar som prestationshöjande. Saker som till exempel innehåller stora mängder koffein, men också ämnen som inte alltid är deklarerade på förpackningen, säger Hellmén och avslutar:
– Från idrottens sida är det viktigt att vi upplyser om riskerna med kosttillskott och framförallt specifika grupper.
Medverkande under onsdagens föreläsning är också Henrik Andersson, kommunpolis, som kommer berätta om droger, nuläget och framtid, samt Katarina Jilke och Jennie Dam som ska berätta om psykisk ohälsa.
Föreläsningen äger rum onsdagen 8 november klockan 18:00 i Lindeskolans aula.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.