Kommunledningen bör ta sig en fundering på hur man gör Lindesberg till en mer företagsvänlig plats på kartan. Det anser regionchef Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv, efter att ha synat hur företagare svarat på hur man upplever det lokala företagsklimatet.
På tisdagsförmiddagen släpptes 2018 års riksomfattande undersökning med över 30 000 företagares syn på hur man upplever den egna kommunen och att driva företag i densamma. Enligt Svenskt Näringsliv, som varje år låter Demoskop göra undersökningen, är prognosen i norra länsdelen både sol och aprilväder. Dessvärre hamnar Lindesberg i det sistnämnda klimatet medan exempelvis en tidigare bottenskrapare – Hällefors – nu ses som en förebild i sammanhanget.
-Den positiva utvecklingen i Hällefors fortsätter. Det sammanfattande omdömet ökar markant även i år och detsamma gäller när företagen tycker till om kommunpolitikernas attityd till företagande och hur de tycker att kommunens service gentemot företagen fungerar. Hällefors är ett bevis på att det går att få till en positiv utveckling om både politiker, tjänstemän och företagare engagerar sig för att få till en förändring, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.
I Lindesberg råder inte samma positiva utveckling. Det är bland annat hur företagare upplever kommunala tjänstemäns attityder, serviceanda och information, som Svenskt Näringsliv ser en tydlig markering, att något måste göras. Efter några års uppgång, har det störtdykt rejält nu. (Se kurva i bilden ovan).
– I vår undersökning är det en rad faktorer som berör den kommunala organisationen och dess relation till företagare. I flera av dem sätter de 100-talet företagarna som besvarat enkäten i Lindesbergs kommun riktigt låga betyg så det finns anledning för kommunledningen att fundera på hur de ska agera framöver för att förändra situationen. I Hällefors har de gemensamt lyckats få till en positiv utveckling och även om de har långt kvar så finns det säkert mycket att ta tillvara från det som gjorts där, säger Karl Hulterström.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.