Kommunledningen bör ta sig en fundering på hur man gör Lindesberg till en mer företagsvänlig plats på kartan. Det anser regionchef Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv, efter att ha synat hur företagare svarat på hur man upplever det lokala företagsklimatet.
På tisdagsförmiddagen släpptes 2018 års riksomfattande undersökning med över 30 000 företagares syn på hur man upplever den egna kommunen och att driva företag i densamma. Enligt Svenskt Näringsliv, som varje år låter Demoskop göra undersökningen, är prognosen i norra länsdelen både sol och aprilväder. Dessvärre hamnar Lindesberg i det sistnämnda klimatet medan exempelvis en tidigare bottenskrapare – Hällefors – nu ses som en förebild i sammanhanget.
-Den positiva utvecklingen i Hällefors fortsätter. Det sammanfattande omdömet ökar markant även i år och detsamma gäller när företagen tycker till om kommunpolitikernas attityd till företagande och hur de tycker att kommunens service gentemot företagen fungerar. Hällefors är ett bevis på att det går att få till en positiv utveckling om både politiker, tjänstemän och företagare engagerar sig för att få till en förändring, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.
I Lindesberg råder inte samma positiva utveckling. Det är bland annat hur företagare upplever kommunala tjänstemäns attityder, serviceanda och information, som Svenskt Näringsliv ser en tydlig markering, att något måste göras. Efter några års uppgång, har det störtdykt rejält nu. (Se kurva i bilden ovan).
– I vår undersökning är det en rad faktorer som berör den kommunala organisationen och dess relation till företagare. I flera av dem sätter de 100-talet företagarna som besvarat enkäten i Lindesbergs kommun riktigt låga betyg så det finns anledning för kommunledningen att fundera på hur de ska agera framöver för att förändra situationen. I Hällefors har de gemensamt lyckats få till en positiv utveckling och även om de har långt kvar så finns det säkert mycket att ta tillvara från det som gjorts där, säger Karl Hulterström.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.