Efter drygt hundra dagar på plats som kommunens näringslivschef har Merit Israelsson satt flera bollar i rullning. Nu undersöks möjligheten att till våren öppna ett nytt Nyföretagarcentrum och en handlingsplan för att utveckla företagarklimatet ska antas. Men med drygt åttio inplanerade företagsbesök av Utvecklingsenheten är den prioriterade uppgiften just nu att lyssna och samtala med representanter för Lindesbergs näringsliv.- Företagen i kommunen visar ett ovanligt stort engagemang för Lindesbergs framtid, menar Merit Israelsson. Det är oerhört positivt och detta är den bästa grogrunden för att alla parter ska lyckas i ett samarbete för att får en god näringslivsutveckling.
Det var i september som Merit Israelsson började sin tjänstgöring som Lindesbergs näringslivschef. Hon lämnade en lång karriär bakom sig med arbeta med näringslivsfrågor på regional nivå till att nu sätta tänderna i Lindesbergs lokala företagsliv. En resa som bara börjat.
– Här får jag en helt annan direktkontakt med människor än tidigare och det är lättare att se resultat, säger Merit Israelsson. Jag kan också, än så länge, se kommunen med nya glasögon och komma med nya intryck vilket förhoppningsvis gagnar arbetet.
Ett positivt första intryck av jobbet är Lindeföretagens stora ideella engagemang i ortens utveckling. Här handlar det om företagens omsorg för en bra skola, ungdomarnas framtid men också samarbetet mellan kommunen och näringslivet.
– En av de viktigaste frågorna är förstås att det ska finnas ett gott klimat mellan i Lindesbergs mellan företag och kommunen, menar Merit Israelsson. Kommunens service ska vara snabb och rättsäker och avgörande är att båda parter har förståelse för varandras villkor.
Redan till våren kommer därför en handlingsplan att antas som ska konkret ge vägledning till hur företagsklimatet i kommunen kan fördjupas och hur kommunen kan jobba för att bredda företagsstrukturen. Planen bygger på en genomlysning som Örebro Business Region tagit fram. Men innan dess kommer Utvecklingsenheten att vara fullt sysselsatta med att besöka företag i kommunen för samtala och lyssna in.
– Vi har bokat in drygt 80 företagsbesök under 2014, berättar Merit Israelsson. Att träffas och samtala är en av nycklarna för att skapa en bra grund för gemensam målbild.
Lika viktigt som det är att befintliga företag har en bra plattform att verka från i kommunen, är det också att det ska finnas stöd för entreprenörer som vill starta nya. Nu planeras för att öppna ett nytt Nyföretagarcentrum, vars uppgift blir att ge rådgivning och utbildning till nyblivna företagare.
-Tidigare har vi varit bra på att ge råd och stöd i inledningsskedet av nyföretagandet, säger Merit Israelsson. Nu vill vi utöka detta genom till att finnas till hands under en längre period.
Merit Israelssons vision är att om tre till fyra år ska Lindesbergs kommun ha en hög placering på Svenskt näringslivs företagsranking samt Sveriges kommuner- och landstings undersökning ”Insikt”.
– Man ska komma ihåg att det tar tid med förändringsarbete. Men i Lindesbergs kommun finns en unik grund att jobba ifrån då vi har så många företag som vill vara med i en förändringsprocess.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.