– Lindesberg är en traditionell landsbygdskommun med en svag branschbalans. Ni måste få de små företagen att anställa fler och betydligt fler företag som erbjuder företagstjänster. Det var analysföretaget Bisnode´s råd till företagare och kommun på ett förmiddagsmöte idag.
Bisnode har tagit reda på ”hur företagen i Lindesbergs kommun mår”. De har kollat på olika branscher, på stora och små företag – hur länge har de funnits, hur många anställda har de och hur går det för dem ekonomiskt.
– Här har vi företaget som tjänar sex miljoner mer än vad ett genomsnittsföretag tjänar. De skulle kunna anställa nio personer ! Här skulle de kunna ta in en, här två, här en..,säger Håkan Wolgast när han går igenom företag för företag.

Håkan Wolgast vet hur Lindesbergs företag mår. Foto: Hans Andersson
– Det är någonting som inte stämmer här, när företag inte anställer fastän de är överlönsamma eller om man uttrycker det så har en utvecklingskraft. Är de fega eller är de försiktiga, funderade han.
Han och kollegan Jan Fineman visade cirkeldiagrammet över den perfekta branschblandningen: en tredjedel industriproduktion, en tredjedel ortsbunden verksamhet och en tredjedel företagstjänster. Lindesbergs kommun har nära nog tre fjärdedelar av sin företagsamhet inom industrin medan det finns väldigt, väldigt litet av företagstjänster. Men här finns enligt dem en potential och de talade om att försöka få hit filialetableringar av konsultföretag med kontor på andra håll – t ex i Örebro.
– Det har diagrammet är ju rena annonsen för min dotter som är industridesigner. Det finns ett utrymme här för företag som erbjuder Lindesbergs-företag tjänster. Det kan vara IT, telekom – eller bemanningsföretag, sade Håkan Wolgast, som också talade om vikten av stöd från kommunen, något som han noterade hade blivit bättre än när de för några år sedan ”tog tempen” på näringslivet här.
Lindesbergs näringsliv har ju tre ”jättar”: Billerud/Korsnäs, Meritor och Rockhammar. Kommunen har ”tur” att fabriken i Frövisfors tillverkar produkter som efterfrågas och kan hålla en stabil personalstyrka samtidigt som pappersbranschen överlag har det tuffare. Men de stora företagen som har många anställda står inte för jobb-tillväxten. Bisnodes siffror visade att inte heller de mellanstora är några jobbskapande motorer. Och de riktigt små företagarna – upp till tio anställda borde vara fler, menade Håkan Wolgast.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).