Den 28 januari 2021 tog BillerudKorsnäs styrelse beslut om att investera 2,6 miljarder kronor i en ny sodapanna vid anläggningen i Frövi. Under torsdagen firade man att det första stålet nu kommit på plats, genom en ”första bultdragningscermoni”.
– Bruket har i nästan 20 år kämpat och diskuterat en ny sodapanna, många kloka människor har varit involverade under många år, och nu sker det äntligen, sade fabrikschef Rickard Morén.
BillerudKorsnäs enorma sodapanna står inför ett skifte till en nyare och mer miljövänlig sådan, något som firades stort under torsdagen. Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten fanns på plats för att symboliskt skruva i de första bultarna i stålskelettet som kommer att omsluta den nya pannan när den är färdig.
– Idag skruvar vi i bultar i tre olika färger, som alla symboliserar de olika delarna i projektet. En brun, en grön och en blå, säger Tor innan trion greppar sina skruvdragare och drar i de första bultarna.
Den nya pannan kommer mäta cirka 140 meter inklusive skorsten när den är färdig, och kommer vara något expanderbar jämfört med den gamla.
– Sodapannor har bara en livslängd på ungefär 50 år, så den gamla behöver ersättas då den har gjort sina år. Den är ju kärnan i ett sådant här bruk, fungerar inte den så stannar allt, så huvudsyftet med den nya är att säkerställa driften av bruket helt enkelt. Idag återvinner man alla kemikalier i ett sådant här modernt bruk och det är sodapannan som är den stora kemiska reaktorn i den processen, berättar Jan-Erik.
Projektet med den nya sodapannan påbörjades för lite mer än ett år sedan, och fick en något tuffare start än man hade hoppats på med en hel del utmaningar längs vägen.
– Coronakrisen kom precis när vi började projektet, sedan kom diskussion om cementa då vi inte visste om det skulle finnas betong, och nu kriget i Ukraina som har medfört att priser och leveranstider på stål är väldigt osäkra. Det är lite andra utmaningar än vad man kan kanske har normalt i ett projekt, men vi har ändå lyckats hålla både tidsplan och budget, säger Jan-Erik.
Förutom att man säkrar driften av själva bruket så säkerställer man även att det finns arbetstillfällen på orten, samtidigt som man tar ännu ett kliv mot sin målsättning om att bli 100 procent fossilfria.
– Det betyder mycket att vi säkerställer att vi har ett system av kartongfabriker som består av integrat, vilket gör att kan ha en bra produktionskostnad och en hållbar och långsiktig överlevnad. Vi är till 97 procent fossilfria redan idag, en stor del av det som är kvar är startolja, det som man använder när pannan tänds, men nu har vi fattat beslut om att den nya pannan ska kunna använda beckolja istället. Det kommer inte göra att vi blir 100 procent fossilfria, men det kommer ta oss en lång bit på vägen. Vårt mål är att bli 100 procent fossilfria till 2026, avslutar Rickard Morén.