Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten skruvade i de första bultarna. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Första stålet på plats på BillerudKorsnäs nya sodapanna
Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten skruvade i de första bultarna. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Första stålet på plats på BillerudKorsnäs nya sodapanna
Den 28 januari 2021 tog BillerudKorsnäs styrelse beslut om att investera 2,6 miljarder kronor i en ny sodapanna vid anläggningen i Frövi. Under torsdagen firade man att det första stålet nu kommit på plats, genom en ”första bultdragningscermoni”.
– Bruket har i nästan 20 år kämpat och diskuterat en ny sodapanna, många kloka människor har varit involverade under många år, och nu sker det äntligen, sade fabrikschef Rickard Morén.
BillerudKorsnäs enorma sodapanna står inför ett skifte till en nyare och mer miljövänlig sådan, något som firades stort under torsdagen. Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten fanns på plats för att symboliskt skruva i de första bultarna i stålskelettet som kommer att omsluta den nya pannan när den är färdig.
– Idag skruvar vi i bultar i tre olika färger, som alla symboliserar de olika delarna i projektet. En brun, en grön och en blå, säger Tor innan trion greppar sina skruvdragare och drar i de första bultarna.
Den nya pannan kommer mäta cirka 140 meter inklusive skorsten när den är färdig, och kommer vara något expanderbar jämfört med den gamla.
Den gamla sodapannan i blått och vitt skymtas i bakgrunden. Foto: Jennie Einarsson
– Sodapannor har bara en livslängd på ungefär 50 år, så den gamla behöver ersättas då den har gjort sina år. Den är ju kärnan i ett sådant här bruk, fungerar inte den så stannar allt, så huvudsyftet med den nya är att säkerställa driften av bruket helt enkelt. Idag återvinner man alla kemikalier i ett sådant här modernt bruk och det är sodapannan som är den stora kemiska reaktorn i den processen, berättar Jan-Erik.
Projektet med den nya sodapannan påbörjades för lite mer än ett år sedan, och fick en något tuffare start än man hade hoppats på med en hel del utmaningar längs vägen.
– Coronakrisen kom precis när vi började projektet, sedan kom diskussion om cementa då vi inte visste om det skulle finnas betong, och nu kriget i Ukraina som har medfört att priser och leveranstider på stål är väldigt osäkra. Det är lite andra utmaningar än vad man kan kanske har normalt i ett projekt, men vi har ändå lyckats hålla både tidsplan och budget, säger Jan-Erik.
Fabrikschef Rickard Morén. Foto: Jennie Einarsson
Förutom att man säkrar driften av själva bruket så säkerställer man även att det finns arbetstillfällen på orten, samtidigt som man tar ännu ett kliv mot sin målsättning om att bli 100 procent fossilfria.
– Det betyder mycket att vi säkerställer att vi har ett system av kartongfabriker som består av integrat, vilket gör att kan ha en bra produktionskostnad och en hållbar och långsiktig överlevnad. Vi är till 97 procent fossilfria redan idag, en stor del av det som är kvar är startolja, det som man använder när pannan tänds, men nu har vi fattat beslut om att den nya pannan ska kunna använda beckolja istället. Det kommer inte göra att vi blir 100 procent fossilfria, men det kommer ta oss en lång bit på vägen. Vårt mål är att bli 100 procent fossilfria till 2026, avslutar Rickard Morén.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...