Efter att ha varit ute och sett världen i många år, återvände den inbitne lindesbergaren till Sverige. Tjugo år spenderades i Afrika och när Anders Persson tillsammans med sin familj beslutade sig för att flytta hem till Anders hemstad, Lindesberg, startade han sitt företag Linde Brodyr & Dekor, där man kan hitta allt mellan himmel och jord.
Anders Persson beskriver sig själv som en gammal, infödd lindesbergare. Han jobbade åt Lindesbergs kommun i många år men bestämde sig år 1992 för att röra på sig och ge sig ut i världen.
– Jag rymde utomlands, i tjugo år var jag i Afrika. Jag jobbade med vattenpumpar för staten i Botswana i tretton år och sju år i gruvorna i Kongo. Från allra första början hälsade jag på en kompis där borta och jag fick ett jobberbjudande där han jobbade och så rann det på. Ju mer man lärde sig, desto bättre jobb fick man också. Jag tvekade aldrig, det får man inte. Det är inte så märkvärdigt som folk tror, man går upp på morgonen och går till jobbet precis som hemma. Dock jobbar man mycket mer där, man jobbar sju dagar i veckan, berättar Anders.
Anders familj kommer från Botswana och när det blev dags för barnen att börja i skolan, bestämde de sig för att flytta till Sverige för att barnen skulle få möjlighet att gå i den svenska skolan. Efter återkomsten till Sverige gick Anders arbetslös i ett par år, men han hade en önskan om att prova på något nytt, varför det blev just en broderiverksamhet, det vet han inte riktigt själv. Företaget Linde Brodyr & Dekor är ett familjeföretag som drivs av Anders och hans sextonåriga dotter.
– Jag blev ombedd av företag att brodera åt dem på deras yrkeskläder, bland annat måleri- och snickerifirmor.. Det finns många föreningar i stan, det finns en trehundra på listan, även om nu inte alla är aktiva, men jag broderar gärna åt dem. En del väljer att trycka på kläderna för att det är lite billigare än att brodera, men broderier varar mycket, mycket längre och det ser dessutom lite proffsigare ut, säger Anders.
Anders utbud är stort, han broderar på i stort sett allt. Det är bara fantasin som sätter gränser och för den som ännu inte klurat ut någon bra och personlig julklapp till farmor som redan har allt, eller dottern som vill favorithästens namn på schabraket, ja, då fixar Anders det. I den lilla butiken kan man hitta ett broderat Manchester United-märke, en Angry Bird på en frottéhandduk, kuddar med Elvis Presley och Marilyn Monroe som motiv och en jeansjacka med en enorm brodyr på ryggen föreställande motorcykelmärket ”Indian”. Man skulle nog våga påstå att kundens önskan, det är Anders lag.
– Jag gör broderier på hästtäcken, schabrak, vojlockar, ridkläder, handdukar, monogram, inramade broderade tavlor, kepsar, tröjor, kuddar och väskor med motiv, ja, vad som helst. Just nu håller jag till exempel på med broderi till ett hotells skjortor.
Anders säljer även Lindesnickarens alster, såsom ramar och speglar i Shabby Chic-stil.
Anders hittar man på Bergslagsvägen 4, mitt i backen.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.