Ale Möller Band fyllde Lindeskolans aula till bredden med sina toner. Besökarna som tagit sig till konserten på torsdagskvällen fyllde till antal nästan upp samtliga sittplatser, men gott och väl till bristningsgränsen med sin entusiasm. Det rådde en otrolig stämning i både publik och på scenen. Sebastian Dubé, Mamadou Sene, Rafael Sida, Maria Stellas, Magnus Stinnerbom och Ale Möller gav oss en föreställning vi sent kommer att glömma. Det här är musik av världsklass.
Musikstilen är något svårfångad, det är folkmusik med rötter över hela världen, numera kallad världsmusik. Låtarna var Ale Möllers egenhändigt komponerade men här och där smög sig en och annan traditionell folklåt in, exempelvis när Möller började en tango på sitt dragspel så slutade den lite finurligt i en värmlandspolska på fiolen. Mycket snyggt.
Bara instrumenten gör det värt att gå på en konsert med Ale Möller Band. Du hittar allt från mandola till mungiga. Bandmedlemmarna använder sig av de olika instrumenten på ett mycket säkert, smidigt och lekfullt sätt. Det är riktigt drag när alla på scenen ger allt de äger och har. Möller säger plötsligt ”nä, jag är sugen på någonting helt annat” och lassar upp fyra mungigor som Dubé, Sida, Möller och Stinnerbom glatt tar emot och börjar spela en kvartett som det sjunger om.
Det bjöds på afrikansk dans och magdans, golvstamp och dueller, impulsiva låtval och solon med humor. Det fanns vackra sånger och ljuvliga toner. Det nordiska fiolsoundet gifter sig härligt med mandolan och dansar kring de grekiska och senegalesiska orden. Detta band kan få endast slagverk att låta som en hel orkester, om ni förstår vad vi menar.
Lindesbergare, grattis till er som var och såg en underbar konsert i multikulturens tecken. Till er andra: hoppas att TV:n var värd det 🙂
Fler bilder>>
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter otaliga timmars hårt slit får Hagaberg snart sin första egna restaurang, när Uffes pizzeria öppnar på torsdag.
– Jag har ju hållit på med det här sedan jag var 16 år gammal, det är det här jag brinner för, berättar Uffe Kocamaz.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare bestämt i Lindesberg. Sju nationer, med totalt 42 tävlande, gör upp om medaljerna i Lindesberg Arena under lördagen.
– Det är mycket jobb, men det ska bli skitkul att göra det här, säger Johan Orrbo från Frövi judo.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.