Grant Thornton i Lindesberg bjuder in till adventsfika på tisdag morgon. Skattekonsulten Peder Larsson går igenom skattenyheter inför deklarationen 2016. – Jag kommer också att prata om hur lönsamt det är för fåmansföretagare att driva aktiebolag, säger han.
Som brukligt på ett sådant här möte kommer Peder Larsson – med utgångspunkt från den budgetproposition som regeringen presenterade i höstas – att tala om nya skatteregler som företagare måste känna till. Men han vill också prata om fåmans-aktiebolag.
– Det är lönsamt för fåmansbolag att driva dem som aktiebolag. Jag tror att många som driver enskild firma tror att aktiebolag är krångligare än det är, men det är inte annorlunda än det man redan gör, när det gäller deklaration eller momsredovisning.
Till adventsfikat låter han gästerna tugga i sig 3:12 regeln, som handlar om det s k gränsbeloppet. Det är den regel som skatteverket har och som innebär att företagaren – om hen äger alla aktier – kan ta ut ca 160 000 kr i utdelning på aktierna och det beskattas med bara 20 procent. Allt uttag därutöver beskattas som vanlig lön.
– Det är viktigt att utnyttja den här gränsen och bygga upp ett gränsbelopp, menar Peder Larsson, som också pekar på personalförmåner som företagaren som anställd i ett aktiebolag kan utnyttja. Sammanfattningsvis ger han rådet:
– Det gäller att se till att man får rätt lön och låg beskattning, säger Peder Larsson.
Han kommer till ett adventsfika där man kan kombinera företagsmingel med kaffe och pepparkakor kryddade med nyttiga skattenyheter från – tisdagen den 8 december mellan 7 och 9 på Lindesbergs Stadshotell.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.