Den 22 november 2012 öppnade Ola Nordahl sitt gym i Frövi. Ett år senare, i december 2013, är det dags för Lindesberg. I lokalerna där tidigare Engströms Mekaniska Verkstad tillverkade kupévärmare och manglar blir det nu istället muskler som värms och magar som slätas ut.
I två stora lokaler på drygt 1500 kvadratmeter kommer Ola Nordahl och Lindegym erbjuda en allsidig träning med varierande träningsmöjligheter. Den större lokalen byggs upp för att kunna ta emot grupper för olika sportaktiviteter och gruppträningar. I den lite mindre lokalen blir det ett traditionellt gym, en mindre hall för gruppträningar, omklädningsrum och butik.
– Vi anpassar inriktningen på vår anläggning så att den ska passa både motionären och den som satsar mer mot elit, säger Ola Nordahl.
Lindegym kommer enligt Ola att få en bredare och mer allsidig inriktning än andra gym. Till exempel kommer man erbjuda olika typer av idrottstester för både motionären och elitidrottaren.
Ett exempel på en mer allsidig träning och som numer är mycket populärt är det som kallas Crossfit. Här kombineras styrke- och konditionsträning genom att övningarna genomförs med snabba rörelser utförda under hög intensitet.
– Pulsen ska vara hög och man jobbar under 20 – 30 sekunder, därefter kort paus och sedan på nästa övning, beskriver Ola.
Variationen i de olika övningarna i ett crossfit-pass är en viktig del av träningen. I ett pass jobbar man mycket med sin egen kroppsvikt men också med tyngre och lättare vikter. Ett pass innehåller också löpning, olika hopp och rodd. Ett Crossfit-pass är cirka en timme och individuellt anpassat. Men eftersom träningsformen bygger på antalet repetitioner under en viss tid så funkar det också utmärkt som gruppträning.
Förutom Crossfit och det traditionella gymmet med olika maskiner för styrka och kondition kommer Lindegym också erbjuda andra former av gruppträningar. En vanlig form av konditionsträning är spinning, där alla deltagare cyklar på varsin träningscykel. Passet leds av en instruktör som hela tiden säger hur intensivt man ska cykla. Ett vanligt spinningpass är på fyrtiofem minuter, men det finns också en extremvariant där man cyklar upp till två timmar. Då krävs det till och med en extra energipåfyllning av kolhydrater och vätska efter cirka en timme.

– När vi kör spinning är varje deltagare uppkopplad till en monitor som hela tiden visar vilken puls man har. Man ska ligga mellan 70 – 90 procent av sin individuella maxpuls för att nå maximal effekt.
Ola Nordahl ser fram emot starten i Lindeberg men är också medveten om att det tar tid att arbeta upp en ny verksamhet på en ny marknad. FröviNäsbyGym har idag cirka 450 aktiva deltagare och Ola hoppas på att det blir fler i Lindesberg.
– Målet i Lindesberg är att få igång så många som möjligt. Att träna får människan att må bra och ökar välbefinnandet. Det är mitt stora mål, säger Ola Nordahl.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.