Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att programmet får vara kvar – och att man istället ska satsa på att ta in fler elever.
– Det här är en jätterolig nyhet och det är jättekul tycker jag verkligen, och det är också bra för branschen, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
I februari lades ett sparförslag på bordet inför barn- och utbildningsnämnden, som innebar att tre program på skolan låg i farozonen. Vård- och omsorgsprogrammet valde man att pausa, estetiska programmet fick vara kvar, och på måndag skulle man fatta beslut gällande tunga fordon.
Men på torsdagen meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M), att man nu har lyft bort förslaget från agendan, och istället ska satsa på att utöka programmet.
– Vi lämnade tillbaka det eftersom vi fick nya uppgifter i sista sekunden, då ville vi ge dem chansen att ge det ett tag till. Igår fick jag veta att det går att lösa på olika sätt, man kommer att bygga om en del samt gjort ett bra avtal med FALAB, förklarar Bodman.
I det ursprungliga beslutsunderlaget tog man upp att man stod inför en mycket kostsam renovering, som sedan visade sig inte beröra tunga fordon alls, utan istället personbilsinriktningen. Nu har man istället kommit fram till att lokalerna för personbil ska rustas för en betydligt lägre summa än innan. Dessutom vill man nu öka intaget av elever på programmet med 4-6 elever per år.
– Det som jag tycker är viktigast, och väldigt roligt, är att de kommer ta in fler elever. De har ju inte kunnat ta in alla eftersom det har varit sådant högt söktryck och det tycker jag ska bli jättebra. Tar vi in fler elever gör det att programmet kommer att bära sig ekonomiskt och då har vi ingen anledning att lägga ner det, säger Bodman och avslutar:
– Samtidigt får vi inte glömma bort att Lindeskolans budget fortfarande inte är i balans. De har en tung uppgift framför sig, men de har lyckats med en del redan så de är på väg.
Den 5 juni ska förvaltningen rapportera hur man ligger till i arbetet samt delge en tydlig plan framåt.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.