Carolina Jonasén Frogedal är en av Grant Thorntons revisorer på kontoret på Kristinavägen.

Grant Thornton – för både stora och små

Carolina Jonasén Frogedal började jobba på Grant Thornton för sju år sedan. Just nu är Carolina delvis mammaledig, men hon jobbar på kontoret på Kristinavägen två dagar i veckan. Det blir naturligtvis också mycket jobb hemifrån.– Möjligheten att kombinera arbete och familj är någonting jag uppskattar med det här jobbet, och med företaget, säger Carolina.

Grant Thornton är en av landets största revisions- och konsultbyråer. På företagets 24 kontor finns i dag över 1000 anställda. På Lindesbergskontoret finns tio av dem. Två revisorer, fem redovisningskonsulter, två redovisnings- och revisorsassistenter och en lönespecialist. Varannan tisdag är dessutom en skattekonsult på plats.
– Det är en väldig fördel att jobba i ett så stort företag. Behöver vi själva råd eller hjälp med något så finns kollegorna på andra kontor nära till hands, säger Carolina.
Carolina Jonasén Frogedal är musiklärare i grunden men valde att sadla om efter en sjukskrivning. Det var när hon arbetstränade på Grant Thornton i Lindeberg, som hon insåg vilket roligt jobb det var. Hon började då plugga ekonomi, vid sidan av sitt arbete.

– Folk frågar ibland hur jag kan jobba med detta. Det finns en föreställning av att siffror är torrt och tråkigt, men jag tycker det är jätteroligt.
Hon medger att hon kan vara något av en arbetsnarkoman, men säger att det är för att det är ett så roligt, utvecklande och intressant jobb.
– Jag triggas av att hitta lösningar på problem. Då kan jag jobba dygnet runt, säger hon.

Tillit förutsätter trygghet
Med en ettåring hemma går det just nu inte att jobba så mycket, men Carolina hittar stunder att jobba på, mycket tack vare Internetbaserade program.

Det som gör arbetet så roligt är att det bygger på relationer.
– Det handlar väldigt mycket om det. Om tillit. Ekonomin är som hjärtat eller pulsen i ett företag och att överlåta den delen till någon annan förutsätter att man känner sig trygg, säger hon. När vi får förtroendet att hjälpa ett företag så får vi göra det vi är bra på och våra kunder får fokusera på sina affärsidéer och sin kärnverksamhet.
Grant Thornton erbjuder många typer av tjänster. Verksamheten är uppdelad i revision, ekonomiservice, skatt och rådgivning.
– Vår vanligaste kund är ett mellanstort och ägarlett företag eftersom det är vad vi är allra bäst på, men sedan har vi kunder som är alltifrån den lilla enskilda firman till den stora koncernen. Vi vill hjälpa alla slags kunder. Att vara med på resan och se hur ett företag växer är fantastiskt roligt. Upptagningsområdet för vårt kontor är Lindesberg med närområde men vi har också kunder i Örebro och Stockholm.
Carolina återkommer till relationssidan av jobbet och berättar att branschen blivit mindre ”ortsberoende”.
– Det finns ju en positiv press i det. Bara för att företag ligger i vår närhet vänder de sig inte till oss per automatik utan de kan lika gärna välja en byrå på annan ort. Det mesta i dag går att göra via internet och därför kan man värdesätta och prioritera en bra relation framför den geografiska närheten. Av den anledningen blir nätverkande och marknadsföring en viktig del av vårt arbete.

Kunskap som hjälper företag
Vägen till revisorsyrket är lång. Först genom minst tre års teoretisk högskoleutbildning och sedan genom minst tre års arbete under handledning av godkänd eller auktoriserad revisor. Slutligen ska ett tvådagars prov skrivas med godkänt resultat, innan Revisorsnämnden utfärdar en revisorsexamen.

Utöver den ekonomiska kunskapen finns mycket juridik att ta hänsyn till.
– I revisionen granskar och kontrollerar vi att företagen följer aktiebolagslagen, momslagen, bokföringslagen och andra relevanta lagar. Med vår kunskap om regelverk och lagar så kan vi hjälpa kunderna att maximera nyttan och minimera skatten, säger Carolina.

Hon berättar att en relation med ett företag oftast innebär glädje men att det också kan vara ledsamt när man ser att det går dåligt för företaget.
– Det kan vara ganska tufft. Men tuffast är det så klart för ägaren som på något sätt måste hitta en väg vidare. I det läget måste vi bistå med underlag, så att rätt beslut fattas. Vi arbetar proaktivt, speciellt i tuffa tider då vi kan hjälpa kunden att upprätta budget och tipsa om olika lösningar.

Flexibilitet och förenkling
Varför ett företag väljer att anlita Grant Thornton är väldigt varierande.
– Vi gör ett unikt upplägg för varje företag av vårt tjänsteutbud. Varje företag har olika behov. Mycket små företag har inte revisionsplikt, men många väljer ändå att ha revisorn kvar då de ser nyttan med denna tjänst, säger Carolina.

Något som hon slår ett slag för är det så kallade webbkontoret. Ett internetbaserat sätt för företagare att sköta sin bokföring. Genom att det är på webben kan företag med spridd organisation arbeta i samma program, samtidigt som personalen på Grant Thornton kan ge stöttning direkt via programmet. Det finns även mycket förenklingar. Till exempel kan man lägga upp en dagskassemall för de som har affär eller restaurang. Mallen ser då ut som kundens dagrapport. Mallen är kopplad till bokföringen och när man trycker på ok går det automatiskt in i bokföringsprogrammet.
Ett annat sätt att förenkla är att visa ekonomin i staplar och diagram i stället för enbart siffror.
– Att visualisera siffrorna i stapeldiagram kan vara ett sätt att nå fram, även om kunden inte behärskar de ekonomiska termerna. Det är viktigt att företagsledaren förstår rapporteringen, då han eller hon är ytterst ansvarig för företagets ekonomi.

Revisor – men också mamma
På Lindesbergkontoret jobbar åtta kvinnor och två män.
– Traditionellt har ekonomibranschen och inte minst revisorsyrket varit mansdominerat men det har nu förändrats.
Carolina berättar att hon funderat kring kombinationen jobb och familj innan hon började på Grant Thornton. Redan på introduktionsdagen fick hon ett tydligt besked.
– De sa till oss att barn och familj inte ska vara ett hinder för att göra karriär. Det kändes väldigt skönt att höra det, säger Carolina Jonasén Frogedal, i dag revisor och tvåbarnsmamma.

Carolina Jonasén Frogedal med yngsta dottern Alice. I förgrunden syns familjens hund, Elvis.

Publicerad 5 december 2012 klockan 07:38

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-16 16:06