Magnus Meriläinen, MM Hunt & Forestery AB. Foto: Ida Lindkvist
Grävaren som tagit sikte på jaktbranschen
Ena stunden hittar man Magnus Meriläinen i grävmaskinen. Andra stunden har han svidat om till skjorta och snyggbyxor och säljer jaktprodukter. Magnus är en företagare med många järn i elden, och som inte går sysslolös några längre stunder.
På en gård i Allmänningbo växte Magnus Meriläinen upp, och det var redan här som hans skogsintresse startade, med föräldrar som ägde skog runtom familjens boende.
Magnus har lång erfarenhet av både jakt och jaktprodukter. Foto: Ida Lindkvist
Sin första älg sköt Magnus när han inte var mer än 15 år gammal, och sedan dess har han hunnit jaga ett antal älgar och andra djur.
Företagande är något som Magnus gillar och har en gedigen bakgrund inom området. Senast kommer han från fem år som platsansvarig på Followit, men när företaget beslutade att inte fortsätta med jakt valde Magnus en annan väg.
– Jag har jobbat i jaktbranschen i större delen av mitt liv, och det ville jag fortsätta med. Så jag tog över agenturerna själv och startade mitt ”MM Hunt & Forestry AB”, berättar Magnus.
I Magnus sortiment hittar man bland annat högklassiga, svensktillverkade hörselkåpor från MSA Sordin, jaktradio, knivslip, vakuumförpackare och köttkvarn. Produkterna säljs även utanför Sveriges gränser, och landar i Danmark, Tyskland, Polen, Rumänien, Frankrike, Italien, Finland och Ryssland.
– Det blir ungefär 35-40 hotellnätter per år. Under hösten är det väldigt mycket att göra. Jag är bland annat ute i jaktbutiker och visar upp mina produkter som butiken säljer, berättar Magnus.
Men varför nöja sig här? När Magnus avklarat dagens skörd av mejl och orders och paketering, så åker skogskläderna på och han far iväg ut och gräver.
– Jag säljer samtidigt som jag gräver också, sköter två saker samtidigt. Jag har svårt för att vara still, så den här kombinationen passar mig perfekt.
Vid vissa diken behövs det gallras innan man kommer åt att rensa. Privat fotoNya Valtran N123 används både som dragmaskin och rullande kontor. Privat foto
– Jag älskar att vara ute och träffa folk, jag har lätt för att skapa kontakt och få förtroende hos kunderna. Men det blir för mycket att bara göra det. Så nästa dag kan jag sitta vid en bäck mitt i skogen, det är skönt att koppla bort allt en stund.
Grävandet, och skogsintresset, växte sig än större när Magnus tog över föräldrahemmet för tre år sedan.
– Jag började engagera mig i skogsbruk, och jag är ju uppväxt med det, jag körde traktor för första gången när jag var sju, åtta år, säger Magnus med ett leende.
Dikesrensning fixar Magnus, såväl som huggning, gallring och röjning. På listan finns också förberedande av skogsvägar och schaktning.
– Vissa diken har inte rensats på 20 år, men det är på sikt väldigt lönsamt att göra det. Näringen rör sig inte när det är orensat, så då man kan få en otrolig tillväxt när man rensar. Vissa diken behöver inte rensas, men där vattnet står still ska man göra det.
– Jag åker till kunden och går först igenom marken och pratar igenom vad som behövs göras. Jag informerar kunderna om vilka regler som gäller vid rensning av skogsdiken, samt att jag har en bra dialog med Skogsstyrelsen vid eventuella frågor. En del orkar eller kan inte göra det själva, men tycker att de har för litet för att ta ut ett stort skogsbolag. Och då kan jag göra det istället, för maskiner, det har jag!, meddelar Magnus glatt.
– Det är klart att det är mycket jobb ibland, men jag tycker att det är roligt!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.