Magnus Meriläinen, MM Hunt & Forestery AB. Foto: Ida Lindkvist
Grävaren som tagit sikte på jaktbranschen
Ena stunden hittar man Magnus Meriläinen i grävmaskinen. Andra stunden har han svidat om till skjorta och snyggbyxor och säljer jaktprodukter. Magnus är en företagare med många järn i elden, och som inte går sysslolös några längre stunder.
På en gård i Allmänningbo växte Magnus Meriläinen upp, och det var redan här som hans skogsintresse startade, med föräldrar som ägde skog runtom familjens boende.
Magnus har lång erfarenhet av både jakt och jaktprodukter. Foto: Ida Lindkvist
Sin första älg sköt Magnus när han inte var mer än 15 år gammal, och sedan dess har han hunnit jaga ett antal älgar och andra djur.
Företagande är något som Magnus gillar och har en gedigen bakgrund inom området. Senast kommer han från fem år som platsansvarig på Followit, men när företaget beslutade att inte fortsätta med jakt valde Magnus en annan väg.
– Jag har jobbat i jaktbranschen i större delen av mitt liv, och det ville jag fortsätta med. Så jag tog över agenturerna själv och startade mitt ”MM Hunt & Forestry AB”, berättar Magnus.
I Magnus sortiment hittar man bland annat högklassiga, svensktillverkade hörselkåpor från MSA Sordin, jaktradio, knivslip, vakuumförpackare och köttkvarn. Produkterna säljs även utanför Sveriges gränser, och landar i Danmark, Tyskland, Polen, Rumänien, Frankrike, Italien, Finland och Ryssland.
– Det blir ungefär 35-40 hotellnätter per år. Under hösten är det väldigt mycket att göra. Jag är bland annat ute i jaktbutiker och visar upp mina produkter som butiken säljer, berättar Magnus.
Men varför nöja sig här? När Magnus avklarat dagens skörd av mejl och orders och paketering, så åker skogskläderna på och han far iväg ut och gräver.
– Jag säljer samtidigt som jag gräver också, sköter två saker samtidigt. Jag har svårt för att vara still, så den här kombinationen passar mig perfekt.
Vid vissa diken behövs det gallras innan man kommer åt att rensa. Privat fotoNya Valtran N123 används både som dragmaskin och rullande kontor. Privat foto
– Jag älskar att vara ute och träffa folk, jag har lätt för att skapa kontakt och få förtroende hos kunderna. Men det blir för mycket att bara göra det. Så nästa dag kan jag sitta vid en bäck mitt i skogen, det är skönt att koppla bort allt en stund.
Grävandet, och skogsintresset, växte sig än större när Magnus tog över föräldrahemmet för tre år sedan.
– Jag började engagera mig i skogsbruk, och jag är ju uppväxt med det, jag körde traktor för första gången när jag var sju, åtta år, säger Magnus med ett leende.
Dikesrensning fixar Magnus, såväl som huggning, gallring och röjning. På listan finns också förberedande av skogsvägar och schaktning.
– Vissa diken har inte rensats på 20 år, men det är på sikt väldigt lönsamt att göra det. Näringen rör sig inte när det är orensat, så då man kan få en otrolig tillväxt när man rensar. Vissa diken behöver inte rensas, men där vattnet står still ska man göra det.
– Jag åker till kunden och går först igenom marken och pratar igenom vad som behövs göras. Jag informerar kunderna om vilka regler som gäller vid rensning av skogsdiken, samt att jag har en bra dialog med Skogsstyrelsen vid eventuella frågor. En del orkar eller kan inte göra det själva, men tycker att de har för litet för att ta ut ett stort skogsbolag. Och då kan jag göra det istället, för maskiner, det har jag!, meddelar Magnus glatt.
– Det är klart att det är mycket jobb ibland, men jag tycker att det är roligt!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.
LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från f...