INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Förtätning, ofta i en något äldre miljö, där en tidigare, blomstrande epok, satt sina spår och där t.ex. vissa kulturarvsmiljöer fått knäa inför moderna tider.
Rädda vad som räddas kan av Lindesbergs tätort, som en vackert placerad småstadsidyll!
Småstadsidyllen har dragningskraft. Titta runt i landet där småstadsnärhet har lyckats samspela hälsosamt, tryggt och vackert med utveckling och framsteg. Behåll och pyssla om det vackra och utveckla grönytor i Linde.
Tänk långsiktigt och hållbart!
Då stode vi i framkanten ännu mer.
Att vi lever här med tydliga klimatförändringar över oss, har nog ingen missat.
Det är precis här som byggnadsiver och framförhållning måste kroka arm.
Vi kommer helt enkelt inte undan konsekvenserna av klimatets inverkan på vår livsmiljö.
Vi måste inse att stadskärnors gröna ytor är en större del av infrastrukturplaneringen, tillsammans med byggprojekt.
Det så kallade offentliga rummet, i våra städer (inkl. småstadsidyller, som Linde) har länge berikats av gröna gräsplättar, några blomrabatter, fontäner offentlig konst, träd och ibland till och med av alléer. Vackert och skönt, men idag måste s.k. grönifiering bli en viktigare ingrediens i infrastrukturplaneringen.
Varför?
Gör man tillräckliga värmekarteringar i sta’n och även skyfallskarteringar?
Gott, om så är fallet!?
Minska asfalterade ytor!
Marktemperaturer ökar och torkar ur densamma vid asfaltering.
Vart ska vattnet ta vägen vid skyfall?
Mer extremväder och högre temperaturer är att vänta. Hur klara bevattning?
Gränserna mellan våra fyra årstider blir grumligare och påverkar allt levande.
Byggnader är konstruerade av ’hårda material” och nuförtiden i skarpa geometriska former. Träd och annan grönska, bildar mjuka kontraster. De för in liv, färg och växlande skuggeffekter i kala, sterila miljöer. Ljud/bullermattan minskar och sist men inte minst upptagning av koldioxid. Luften blir hälsosammare.
Centruminfarterna är tätorternas ansikten och välkomnande för alla.
Färdvägen är en känsloupplevelse!
Den gröna staden, stor eller liten, uttalar återhämtning med sikte på en hållbar utveckling.
Mer levande, tillgängliga parkytor, färre asfaltsytor, grönare rondeller, smartare p-ytor.
Förtäta inte mer av en krympande småstadsidyllen! Bygg bostäder på annat sätt!
Inger Griberg
Lindesberg
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.