Som ett undanskymt litet guldkorn vid Södra kyrkogården ligger Lindesbergs minsta men kanske äldsta handelsträdgård. Här på Trädgårdscenter har ”Blomsterbarnet” i över trettio år försett sina trogna kunder med ekologiska grönsaker och sommarblommor. Bosse Lindgren har kunnat följa sina kunder genom åren och nu är många av de gamla borta. Men efterfrågan på det genuina och närodlade växer.
Bosse Lindgren är sonen till en trädgårdsälskande far som hade byggt ett eget växthus som hobby. Under 60-talet skickade fadern sina söner från Gusselby till Hagaberg för att varje vecka sälja egenodlade blommor till hyresgästerna. Bosse blev då känd som ”Blomsterbarnet” i Linde och det stod inte på förrän han hade extrajobb i gamla Olaussons blomsteraffär. Och på den vägen är det. Efter några år som arbetare vid kommunens parkavdelning ville Bosse Lindgren öppna eget och i början av 1980-talet dök ett tillfälle upp. Trädgårdsodling blev Bosse Lindgrens liv.
– Jag och min bror fick ärva vår farmors lilla hus vid Dalskogsvägen, berättar Bosse Lindgren. Här såg jag en möjlighet att bygga upp växthus och ställa i ordning odlingsmarker.

Bosse satsade tidigt på ekologisk odling vilket på 1980-talet var ovanligt. På den tiden hade han också ett utökat sortiment med exempelvis ekologiskt mjöl. Men nu har livsmedelsbutikernas hyllor fyllts med många KRAV-märkta varor som kunderna passar på att köpa där.
– Idag satsar jag på att odla ekologisk färskpotatis, tomater, gurka, lök och morötter. Särskilt färskpotatisen är mycket eftertraktad av mina stamkunder. Ägg från fria höns är det också många som köper.
Utöver de ekologiska grönsakerna är sommarblommor och perenna växter efterfrågat hos Bosse Lindgren. Stamkunderna har vant sig vid hög kvalitet på växterna och en modest prisnivå. Dessutom har Bosse Lindgren sedan ett par år tillbaka kompletterat sitt växtutbud med ett loppis-vilket i sig drar folk.
– Jag är intresserad av gamla saker och har under årens lopp samlat på mig mycket grejer. Här kan man hitta spännande planteringskärl och annat udda.

”Blomsterbarnet” har nu hunnit passera 50 år med råge men har aldrig lämnat blommorna, fröerna och myllan. Han arbetar ensam vid Trädgårdscenter och sår, skördar och sköter försäljningen på heltid nio månader om året. Stängt är det bara i januari-mars då Bosse försöker ta sig lite semester.
– Jag fortsätter så länge jag kan och kunderna hittar hit, säger Bosse Lindgren. Jag har haft förmånen att under årens lopp få följa stamkunderna och diskutera trädgård. Många av dem är borta nu. Och visst har det gått upp och ned genom åren men det verkar som att fler och fler uppskattar att handla närproducerat och giftfritt. Och det kan jag erbjuda här.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.