Som ett undanskymt litet guldkorn vid Södra kyrkogården ligger Lindesbergs minsta men kanske äldsta handelsträdgård. Här på Trädgårdscenter har ”Blomsterbarnet” i över trettio år försett sina trogna kunder med ekologiska grönsaker och sommarblommor. Bosse Lindgren har kunnat följa sina kunder genom åren och nu är många av de gamla borta. Men efterfrågan på det genuina och närodlade växer.
Bosse Lindgren är sonen till en trädgårdsälskande far som hade byggt ett eget växthus som hobby. Under 60-talet skickade fadern sina söner från Gusselby till Hagaberg för att varje vecka sälja egenodlade blommor till hyresgästerna. Bosse blev då känd som ”Blomsterbarnet” i Linde och det stod inte på förrän han hade extrajobb i gamla Olaussons blomsteraffär. Och på den vägen är det. Efter några år som arbetare vid kommunens parkavdelning ville Bosse Lindgren öppna eget och i början av 1980-talet dök ett tillfälle upp. Trädgårdsodling blev Bosse Lindgrens liv.
– Jag och min bror fick ärva vår farmors lilla hus vid Dalskogsvägen, berättar Bosse Lindgren. Här såg jag en möjlighet att bygga upp växthus och ställa i ordning odlingsmarker.

Bosse satsade tidigt på ekologisk odling vilket på 1980-talet var ovanligt. På den tiden hade han också ett utökat sortiment med exempelvis ekologiskt mjöl. Men nu har livsmedelsbutikernas hyllor fyllts med många KRAV-märkta varor som kunderna passar på att köpa där.
– Idag satsar jag på att odla ekologisk färskpotatis, tomater, gurka, lök och morötter. Särskilt färskpotatisen är mycket eftertraktad av mina stamkunder. Ägg från fria höns är det också många som köper.
Utöver de ekologiska grönsakerna är sommarblommor och perenna växter efterfrågat hos Bosse Lindgren. Stamkunderna har vant sig vid hög kvalitet på växterna och en modest prisnivå. Dessutom har Bosse Lindgren sedan ett par år tillbaka kompletterat sitt växtutbud med ett loppis-vilket i sig drar folk.
– Jag är intresserad av gamla saker och har under årens lopp samlat på mig mycket grejer. Här kan man hitta spännande planteringskärl och annat udda.

”Blomsterbarnet” har nu hunnit passera 50 år med råge men har aldrig lämnat blommorna, fröerna och myllan. Han arbetar ensam vid Trädgårdscenter och sår, skördar och sköter försäljningen på heltid nio månader om året. Stängt är det bara i januari-mars då Bosse försöker ta sig lite semester.
– Jag fortsätter så länge jag kan och kunderna hittar hit, säger Bosse Lindgren. Jag har haft förmånen att under årens lopp få följa stamkunderna och diskutera trädgård. Många av dem är borta nu. Och visst har det gått upp och ned genom åren men det verkar som att fler och fler uppskattar att handla närproducerat och giftfritt. Och det kan jag erbjuda här.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.