Som ett undanskymt litet guldkorn vid Södra kyrkogården ligger Lindesbergs minsta men kanske äldsta handelsträdgård. Här på Trädgårdscenter har ”Blomsterbarnet” i över trettio år försett sina trogna kunder med ekologiska grönsaker och sommarblommor. Bosse Lindgren har kunnat följa sina kunder genom åren och nu är många av de gamla borta. Men efterfrågan på det genuina och närodlade växer.
Bosse Lindgren är sonen till en trädgårdsälskande far som hade byggt ett eget växthus som hobby. Under 60-talet skickade fadern sina söner från Gusselby till Hagaberg för att varje vecka sälja egenodlade blommor till hyresgästerna. Bosse blev då känd som ”Blomsterbarnet” i Linde och det stod inte på förrän han hade extrajobb i gamla Olaussons blomsteraffär. Och på den vägen är det. Efter några år som arbetare vid kommunens parkavdelning ville Bosse Lindgren öppna eget och i början av 1980-talet dök ett tillfälle upp. Trädgårdsodling blev Bosse Lindgrens liv.
– Jag och min bror fick ärva vår farmors lilla hus vid Dalskogsvägen, berättar Bosse Lindgren. Här såg jag en möjlighet att bygga upp växthus och ställa i ordning odlingsmarker.

Bosse satsade tidigt på ekologisk odling vilket på 1980-talet var ovanligt. På den tiden hade han också ett utökat sortiment med exempelvis ekologiskt mjöl. Men nu har livsmedelsbutikernas hyllor fyllts med många KRAV-märkta varor som kunderna passar på att köpa där.
– Idag satsar jag på att odla ekologisk färskpotatis, tomater, gurka, lök och morötter. Särskilt färskpotatisen är mycket eftertraktad av mina stamkunder. Ägg från fria höns är det också många som köper.
Utöver de ekologiska grönsakerna är sommarblommor och perenna växter efterfrågat hos Bosse Lindgren. Stamkunderna har vant sig vid hög kvalitet på växterna och en modest prisnivå. Dessutom har Bosse Lindgren sedan ett par år tillbaka kompletterat sitt växtutbud med ett loppis-vilket i sig drar folk.
– Jag är intresserad av gamla saker och har under årens lopp samlat på mig mycket grejer. Här kan man hitta spännande planteringskärl och annat udda.

”Blomsterbarnet” har nu hunnit passera 50 år med råge men har aldrig lämnat blommorna, fröerna och myllan. Han arbetar ensam vid Trädgårdscenter och sår, skördar och sköter försäljningen på heltid nio månader om året. Stängt är det bara i januari-mars då Bosse försöker ta sig lite semester.
– Jag fortsätter så länge jag kan och kunderna hittar hit, säger Bosse Lindgren. Jag har haft förmånen att under årens lopp få följa stamkunderna och diskutera trädgård. Många av dem är borta nu. Och visst har det gått upp och ned genom åren men det verkar som att fler och fler uppskattar att handla närproducerat och giftfritt. Och det kan jag erbjuda här.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.