Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
Sammanlagt 50 elever på Natur- och Teknikprogrammet på Lindeskolan har under början av vårterminen arbetat med innovationer, något som mynnat ut i ett helt nytt samarbetskoncept mellan skolan och det kommunägda energibolaget Linde energi.
– Vi startade upp något som vi kallar för Innovation day, där vi först åkte ut och träffade eleverna för att berätta lite om oss och hur vi arbetar med innovationer och hållbarhet kopplat till varandra, berättar Leif Lundell.
Därefter delades eleverna in i grupper, där det gällde att komma på en så bra innovation som möjligt att presentera för juryn längre fram. Tillsammans med sina lärare arbetade sedan eleverna med sina idéer, och under måndagen var det dags att utse ett vinnande bidrag. Juryn som bedömde de olika innovationerna bestod av nuvarande vd på Linde energi, Jens Isemo, tillträdande vd Joakim Johansson, tf kommunikationsansvarig Leif Lundell samt gymnasiechef Staffan Hörnberg.
– Vi lyssnade på alla presentationer och hade sedan vissa kriterier att gå på, till exempel hur genomförbart är det, hur innovativt är det, berättar Leif.
Det vinnande bidraget var ett förslag på hur man kan minska matsvinnet på skolorna, då man genom en app på telefonen ska kunna väga in och ut sin mat, på individnivå.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, för det är otroligt mycket mat som slängs. Det här är ju även bra för de som planerar maten, att kunna se vilken typ av mat som slängs mest, väldigt intressant, säger Leif.
En annan idé, som dock inte vann, var att kunna göra gym självförsörjande med el genom att sätta generatorer på motionscyklarna, som sedan laddar energi när besökarna tränar.
– Alla var väldigt duktiga ska jag säga, vi var jätteförvånade. Det blev en riktig succé, nu ska vi utvärdera men det ser ut att kunna bli en fortsättning på det, avslutar Leif.
Den vinnande gruppen får, tillsammans med representanter från Linde energi, besöka Örebro Universitet under en dag, där de får en specialkurs i innovation och digitalisering.