Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Det fullkomligt myllrade av ungdomar i Lindesberg arena under torsdagen, då elever från kommunens alla högstadieskolor kom på besök. På eftermiddagen var det Lindbackaskolans åttor samt Fröviskolans nior som fick stifta bekantskap med skolans utbud, för att lättare kunna göra rätt gymnasieval.
– Det går ett rykte om att vi ska lägga ner, vi har haft elever här idag som säger att de vill gå vård och omsorg, men att de måste välja en skola i Örebro eftersom vi ska lägga ner. Den här pauseringen har resulterat i det här, och jag tycker det är jätteviktigt att alla får ta del av rätt information, säger programsamordnare Agneta Sjögren Ahl, och förtydligar:
– Pauseringen innebär att vi inte tog in någon etta i år, men till hösten 2025 kommer vi ta in elever igen. Så eleverna som ska söka i vår kan absolut söka vård och omsorg på Lindeskolan.
Hos naturvetenskapliga programmet var det många elever som intresserat tog del av information under dagen, där man också hade ett något oväntat dragplåster.
– Vi har bra salar och tid på schemat för att ha ordentliga laborationer, vilket är viktigt för att få en fördjupning. Sedan har vi ju också Sveriges kändaste mattelärare, Fredrik Lindmarker.
Det kom elever från Lindbackaskolan som kände igen honom och tyckte det var jättehäftigt. Han har över 62 000 filmer på sin Youtubekanal, så kommer man till natur får man träffa Fredrik, han är verkligen ett dragplåster, säger programsamordnare Pia Kjellander.
Även Restaurang- och livsmedelsprogrammet lockade en hel del folk under dagen, där man enligt läraren Simon Kvassman inte bara får en bra utbildning, men äter dessutom bäst på hela skolan.
– Branschen skriker efter folk, och vi äter också bäst på hela skolan, eftersom vi har en egen restaurang. Man är också i princip garanterad jobb efter studenten. Nu när det börjar bli dags för julbord jobbar alla eleverna tillsammans, vi har väldigt roligt. Sedan har vi ju också årets yrkeslärare hos oss, skrattar Simon Kvassman.
Estetiska programmet hotades ett tag av nedläggning på grund av kommunens katastrofala ekonomi, men är numera fullt. Eleverna Emelie Stenfelt och Lea Gustavsson berättar varför man bör söka till just det programmet.
– Vi har väldigt bra gemenskap, vi har som regel att vi alltid ska hälsa på varandra. Vi har också väldigt bra lärare som är väldigt förstående, bra lokaler och redskap. Sedan har vi vissa lektioner gemensamt med tvåorna och treorna, så det blir en bra sammanhållning.
Förutom skolans alla program fanns också årets UF-företag på plats för att visa upp sina verksamheter. En av dessa är Voldemars Lassmanis, som driver företaget SSD UF. Hans målsättning är att kunna tävla i SM för billjud i vår.
– Vi tillverkar och säljer högtalare, och idag har jag med mig min bil som är ett exempel på hur man kan bygga. Den här bilen har lite andra ändamål än vad man brukar kunna se ute på kvällarna, för att öppnar man dörrarna här och spelar så kommer du inte höra så mycket. Meningen är att när du sitter i förarsätet så har du en konserthall där inne. Det är för de som vill avnjuta ljudet lite mer, berättar han.