Denna kyliga höstförmiddag besökte många framtida gymnasieelever Lindeskolans gymnasiemässa. Lindesberg Arena var professionellt och snyggt anordnad med prydliga och lockande montrar. Eleverna var tillmötesgående och informativa och tog emot besökarna på allra bästa sätt.
Klockan har passerat halv elva och mässan har varit öppen i drygt en halvtimme. En del av gymnasieeleverna går runt för att dela ut informationsblad om deras program, medan andra står vid programmets respektive monter och pratar med förbipasserande.
– Vi är nöjda såhär långt, folk droppar in. Det brukar bli mest mitt på förmiddagen, säger rektor Eva Boström och Birgitta Lindblom, lärare på Barn- och fritidsprogrammet håller med:
– Det är riktigt bra, jättetrevligt men det är många som passar på att ta lite sovmorgon. Alla olika program har olika idéer vid sina montrar.
Lindeskolans gymnasiechef Leif Lundström tycker att det är bra tillströmning:
– Det är minst lika mycket folk som förra året.
De fjorton olika programmen är representerade samt de olika idrotterna som finns att välja på när man ska gå Idrottscollege. Estetprogrammet har dessutom en stor scen där de med jämna mellanrum bjuder på underhållning i form av musik och sång. Några som är ute och spatserar i hallen för att göra reklam för sitt program, är Linnea, Simon och Christine som går Naturvetenskap. De berättar:
– Det är en bra linje om man inte vet vad man vill bli. Man kan gå natur om man vill bli doktor eller ingenjör. När vi sökte visste inte vi heller vad vi ville bli, det är många som inte vet.
Lukas, Adam och Tobias är tre killar som går Elprogrammet. I sin monter har de förberett en tävling för besökarna.
– Det är ett reaktionstest. De hänger i magneter och är kopplade till ett PLC-system som slumpmässigt släpper vilken som helst. Om man lyckas fånga alla fyra vinner man ett pris. Det är bara en som gjort det hittills, det är väldigt svårt, säger Lukas och demonstrerar hur det går till.
PLC-system som eleverna kopplat.

Det är de grå stropparna som faller ner, en i taget, slumpmässigt.
Två program med mycket fokus på människor är Barn- och fritid samt Vård och Omsorg. Gustav Fernqvist som går BF säger:
– Det är kul att jobba med människor och extremt bra lärare, de ger det stödet du vill ha och behöver. Man får möjligheten att utbilda sig för att jobba med människor på alla olika stadier, det är hur bra som helst och jag hade inte kunnat hitta bättre.
Carina Viktorin och Rita Haili, lärare på Vård och Omsorg, berättar att det är en bred utbildning som garanterar jobb efter avslutad gymnasietid.
– Många tror att det är väldigt lätt men det är mycket plugg. Samtidigt är det sjutton veckor praktik och det är mycket praktiskt i skolan också. Man får väldigt breda yrkesmöjligheter. Det kommer alltid att behövas folk inom vården.
Idrottscollege är perfekt, man får utöva sin största hobby och samtidigt plugga. Oliva som går sitt första gymnasieår, en volleybolltjej, är supernöjd.
– Man får göra det man tycker om, det som man gillar. Jag går Sam och det är jättebra kombinerat med studierna, annars hade jag inte gått det. De har verkligen tänkt till.
Utanför Arenan håller bland flera Byggprogrammet till. Hos dem får man testa om tummen sitter mitt i handen eller om man lyckas slå ner spiken i brädan på max tre slag. Någon som behöver, enligt honom själv, minst tio slag på sig, är Mikael Svensson, som är idrott- och engelskalärare för byggprogrammet.
– Det är många som får jobb direkt efter skolan, så det är bra om man vill ut och jobba och tjäna pengar.
Klassföreståndare Sten Luthman är just nu den byggläraren som varit längst på programmet. Vid fyrtiosjuårsålder bestämde han sig för att sadla om, sluta jobba ute och istället bli lärare.
– Det är ett bra yrke som man får mycket nytta av, privat också. Det kommer alltid att finnas hus att bygga och underhålla. Är man själv kreativ så har man jobb.
Tre killar som tycker Bygg är toppen, är Erik, Sonny och Jesper. De delar samma mening:
– Det är inte så mycket plugg, skönt! Det är mer praktiskt, och så är det bra lärare.
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
INSÄNDARE/DEBATT: Att den kvarvarande minoriteten i Lindesbergs kommun redan från början kändes skakig i sitt styre har vi redan sagt. Det tog inte mer än knappt ett och ett halvt år innan Lpo lämnade samarbetet och sedan även Liberalerna några månader senare. Är Sverigedemokraterna näst på tur att lämna?
Med påsken runt hörnet väntar en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns möjlighet att prova på allt från att göra eget papper av äggkartonger till att utmana vänner och släkt i ett fartfyllt rutschbanerace.
LindeNytt har sammanställt de aktiviteter som hittills kommit till vår kännedom.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.