Med mindre än en månad kvar till sista dagen för att göra sitt gymnasieval, börjar det för en del att kännas stressigt. Gymnasievalet kan kännas väldigt stort, viktigt och avgörande för framtiden. Vissa har inte en aning om vare sig vad de vill utbilda sig till eller vilket gymnasieprogram de ska välja, medan andra är stensäkra och har valet gjort på en handvändning. Men för de som är osäkra och för de som vill veta mer och få ännu mer kött på benen, så besökte trehundra niondeklassare Lindeskolan idag på deras ”Gyodag”, en dag då man får möjlighet att bekanta sig närmare med programmen.
Gymnasievalet kan kännas lätt och som en biljett mot det man vill bli och det man vill göra. Men det kan också framkalla ångest då man inte kan bestämma sig för vilket program man vill gå. Den sextonde februari är sista dagen för att ansöka och för att få mer information och testa på programmen man är intresserad av, var Lindeskolans Gyodag, idag, ett utmärkt tillfälle för niondeklassarna.
– Det kommer elever från Stadsskogsskolan, Frövi och Storå; det är våra egna, och så utifrån kommer Kyrkbacksskolan, Ljusnarsberg och så några från Karlsängskolan i Nora. Så det blir blandat och cirka trehundra elever, berättar gymnasiechef Leif Lindström.
De trehundra eleverna samlas på torget för att sedan i samlad trupp bege sig till det program de valt; ett på förmiddagen, ett annat på eftermiddagen. Inne på Fordonsprogrammet har ett gäng samlats och halva gruppen får följa med programsamordnare Ingvar Hedberg för lite grundläggande information om programmet, bland annat trycker Ingvar på hur viktigt det är att göra bra ifrån sig under de femton praktikveckorna, som är fördelade under de tre gymnasieåren.
– Det är något man ska vara rädd och mån om, det är jättevärdefullt, säger Ingvar till hans förhoppningsvis blivande elever.

Efter informationen får gruppen gå ut i verkstaden för att testa på olika stationer, till exempel skifta hjul och frågesport om vad de olika sakerna heter i en cylinder. Kompisarna Erik och Christoffer ska efter lunch även kika på byggprogrammet.
– Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har tittat på andra skolor, till exempel jaktprogram i Nyköping, då får man bo på internat, säger Erik.

Hos samhällsvetenskapsprogrammet har man tagit en liten fikastund. Det är fyrtioen stycken elever, och efter lunch blir det ännu fler. När man går samhällsprogrammet kan man välja på flera olika inriktningar, däribland medieproduktion. Nytt för hösten är att ytterligare en inriktning dyker upp på listan; beteendevetenskap.
– Vi har satsat på det här för att det finns ett jättestort intresse i landet, så då känner vi att vi vill vara med. Vi fick stort gensvar på mässan, berättar Lotta Berntsson och kollegan Marika Drescik tillägger:
– Vi trycker på att man har så många valmöjligheter!

Fikastund i klassrummet.

Niondeklassarna får ett smakprov på vad inriktningen media har pysslat med.
Samhällsprogrammets samordnare beskriver programmet som något där alla mår bra och gemenskapen är stor.
– Vi har stor trivsel och vi satsar på att ha mycket diskussioner kring det. Eleverna blir sedda, vi ser dem!
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.