Större delen av hyresbostäderna på Hagaberg byggdes på 70-talet. Foto: LIBO
Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är att förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg och skapa en stadsdel som är hållbar ur flera aspekter, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Det är det kommunala fastighetsbolaget FALAB med dotterbolaget LIBO i spetsen som tillsammans med Lindesbergs kommun står bakom satsningen.
Resan har initierats av LIBO som äger hyresbostäderna på Björkhyttevägen och Lingonvägen där hus, lägenheter och utemiljöer är i stort behov av renovering. FALAB, LIBO och Lindesbergs kommun vill genom detta projekt ta ett större gemensamt ansvar för samhällsutvecklingen i Lindesberg. Arbetet ska fokusera på hur vi genom bostadsbyggande, stadsdelsutveckling och stark samverkan kan skapa mer jämställda och trygga områden i Lindesberg.
Roger Sixtensson, FALAB/LIBO. Foto: Fredrik Norman
– Vi vet att den fysiska boendemiljön och stadens planering har stor påverkan på människors hälsa. Men vi vet också att det är fler faktorer som påverkar och dessa behöver vi lyfta och jobba aktivt med hela vägen, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB/LIBO.
Eftersom arbetet handlar om mer än bara renovering av hyresbostäder så har det bildats en arbetsgrupp där flera av kommunens olika förvaltningar och bolag är representerade. Projektet är nu i sin förstudiefas vilket innebär analys av nuläget och kunskapsinsamling. Detta för att klargöra de boendes hela livsmiljö.
– Det är avgörande med ett brett samarbete bland många samhällsaktörer för att hitta bra lösningar framåt, menar Henrik Arenvang, Kommundirektör i Lindesbergs kommun.
Arbetsgruppen har skapat en projektlokal på Björkhyttevägen för att lära känna området och människorna som bor och verkar där. Här förs nu dialoger med de boende där de får berätta om sin boendemiljö, vad som är bra eller dåligt och vad som skulle få dom att trivas ännu bättre.
– Vi vill ha en plats där vi kan hänga i lugn och ro. Där dom små barnen inte stör, säger några av tjejerna som är med på dialogen med gymnasieungdomar, en septemberkväll på Björkhyttevägen.
Det är White arkitekter som har fått uppdraget att leda arbetet av det som kallas Framtidens stadsdel i Lindesberg. White har en lång erfarenhet av att driva hållbarhetsfrågor i projekt oavsett om det gäller miljöfrågor, sociala aspekter eller ekonomiska värderingar. Under våren 2021 lägger arbetsgruppen fram förslag på hur en utveckling av området kan se ut. Projektet kommer därefter i sin helhet att pågå i minst 10 år.
– Det här är ett långsiktigt viktigt arbete. Kommunstyrelsen har tillsatt en referensgrupp så att vi kan följa projektet och fatta rätt beslut för en hållbar utveckling för Lindesberg, säger Kommunstyrelsens Ordförande Irja Gustavsson (s).
LIBO (Lindesbergsbostäder) är Lindesbergs kommunala bostadsbolag. Tillsammans med FALAB (Fastigheter i Linde AB) – som äger och förvaltar fastigheter åt Lindesbergs kommun – har vi ca 200 fastigheter och 1 500 lägenheter. Vi jobbar för att utveckla och skapa en attraktiv kommun där människor kan och vill bo och verka, hela livet.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Politiker och tjänsteman närvarade när kommunens nya vision presenterades. Foto: Camilla Lagerman
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs ...