Foto: Lotta Persdotter

Han har dirigerat på de stora scenerna

Han backar upp Volvon och parkerar. En tysk nummerplåt och bilden av en älg syns bak på bilen. Han kliver ur semesterklädd – i shorts och med en T-shirt med OS-ringarna och texten Beijing 2008.
– Jag kom till Kina efter de olympiska spelen och jag åkte hem som gästprofessor. Per Borin är hemma i Lindesberg igen.

Per Borin är dirigent och sedan början av 2000-talet professor vid Musikhögskolan i tyska Stuttgart. Det var som sådan som han inom ramen för ett tysk-kinesiskt utbyte tillsammans med tyska kollegor var inbjuden till musikhögskolan i Xian – han satte upp Mozarts Trollflöjten.
– Det var tuffa veckor och jag hade noterat hålltider i partituret för att hålla koll på klockan för att synka med de kinesisksjungande sångarna, berättar Per Borin.

Han är tvåspråkig efter många års arbete i Tyskland. Det första jobbet han sökte där, och hade fått om det enbart kommit till hans musikaliska meriter, blev inte av – hans tyska räckte inte till. Men han åkte hem och pluggade tyska och sedan blev till uppdrag efter uppdrag. När han berättar är det engagerat och rikt på personer eller uppsättningar han arbetat med. Han gick tio år på Musikhögskolan i Stockholm. Det var studier i dirigering, körpedagogik, kyrkomusik… Han har arbetat med legendarer som kördirigenten Eric Ericson och med Herbert Blomstedt. I Tyskland har han arbetat i flera städer.
– Jag började 1996 som Generalmusikdirektor i Mecklenburg – Vorpommern i gamla svensktrakter, det som en gång var Östtyskland. Här var det en annan stil än i det Törnrosa-präglade Sverige. Jag var chefsdirigent för orkestern och operan. Sedan blev det samma position i Schleswig-Holstein i norra Tyskland och nu är jag professor på Musikhögskolan i Stuttgart, där vi har en egen liten rokoko-teater, och jag är ansvarig för symfoniorkestern, operan och dirigentklassen, säger han. Det var ingen slump att jag hamnade i Tyskland.

För Per Borin var det viktigt att få jobb i Tyskland för att som han säger ”komma åt Bach, Bruckner, Brahms eller Mahler”. Att få leda orkestrar i  verk av de stora mästarna.  Men det han gärna berättar om var när han – ännu inte fyllda 30 år – ledde en motettkör i Stockholm, som tog hem det prestigefyllda priset i BBC-tävlingen ”Let the people sing” och gjorde det framför näsan på lärofadern Eric Ericson.

Ett par år senare gjorde han operadebut på Norrlandsoperan. Han har dirigerat på Stockholmsoperan, Folkoperan, Drottningholmsteatern, motettkörer i Stockholm, Kungliga Filharmoniska Kören, har gjort ett femtiotal radioinspelningar med körer, orkestrar och av operor. Han har arbetat med samtliga professionella orkestrar och körer i Sverige. Flera av hans elever har fått framträdande positioner i det europeiska musiklivet och 2010 fick Per Borin kunglig medalj för framstående insatser för det svenska musiklivet.

– När jag tittar på allt jag gjort, så kan man säga att jag tagit vara på livet yrkesmässigt. Jag kan tänka: ”Gud – har jag gjort allt det här?” Men 2002 klev jag ner från dirigentpulten och har nu en blandad tillvaro bl a som pedagog inom dirigering. Det kunde bli ett hundratal opera- och konsertföreställningar per år. Jag började få en del besvär med ryggen. Jag kände att jag  gärna ville ha barn och året efter föddes min son, säger Per Borin.

En ung Per Borin som tidigt visade sitt musikaliska intresse och sin musikaliska talang. Foto: Lotta Persdotter
En ung Per Borin som tidigt visade sitt musikaliska intresse och talang. Foto: Lotta Persdotter

Kanske hade livet kunnat ta en annan vändning för Per Borin. Han var intresserad av historia och sociala frågor och sökte till – men kom inte in på – biståndsarbetarutbildningen på Sandöskolan. Han hade också blivit antagen  till tandläkarhögskolan, men bara några dagar innan studierna skulle börja, fick han erbjudande om ett musiklärarvikariat på Kristinaskolan och Björkbackaskolan. Han tackade ja och en lång musikkarriär tog sin början. Men det hade egentligen börjat innan.

– Jag var besatt av musik när jag bodde som tonåring på Björkhyttevägen. Jag kunde under en hel söndag lyssna på Beethovens alla symfonier – från 1 till 9. Men jag gillade också Beatles och Blood Sweat and Tears. Det var mycket folkmusik och det var Jan Johanssons Jazz på svenska.

När han tittar på gamla foton kommer minnena tillbaka. Han minns hur nervös hans mamma var, när han som 18-åring ledde körerna under julkonserter i kyrkan och det väckte förstås uppmärksamhet. Det höll han på med till 1974 när han flyttade till Stockholm. Han var också med och föryngrade manskören Harmoni.
Många hoppade av
-Jag  tog studenten 1973 på Lindeskolan och gick NA-programmet och jag minns det som en mycket bra skola, där det var välordnat och med mycket bra lärare, säger Per Borin. Men det var också  oerhört tufft och det var många som hoppade av klassen.
– Jag har varit i kontakt med gymnasiechefen Leif Lindström och hoppas verkligen att jag kan komma till Lindesberg under jubileet. Jag har ett engagemang i Malmö, men det ska nog gå att kombinera.

Lindesberg är hemma för Per Borin, och han kommer hit varje sommar. I år har han och familjen hyrt ett litet hus vid Usken. Han har litet släkt kvar, och han besöker familjegravarna och säger att han på så sätt ”sköter mina rötter” och han tycker också att det är viktigt med anknytningen hit för sina två barn, som liksom sina föräldrar växlar obehindrat mellan svenska och tyska. Nu diskuterar familjen en flytt till Sverige om två år.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman

Publicerad 9 september 2015 klockan 15:09

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Preliminär tidsplan satt – då kan Storå vårdcentral övertas

I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.

5 april 2025 klockan 10:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons




Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: På span efter kärlekskranka tuppar – orrspelen 2025 har börjat

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.

4 april 2025 klockan 19:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett...

Man gripen – misstänks ha misshandlat kvinna inför barn

En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin ...

bildspel Energier från andra sidan i fokus under paranormal afton

Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.

3 april 2025 klockan 14:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola

Holkmästarna i Löa till SM-final – igen: ”Väldigt glada”

Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.

2 april 2025 klockan 10:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
1 april 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
1 april 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Man gripen efter misstänkt misshandel i Vedevåg
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha...
31 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Björn Johansson gör segergest efter bronset. Foto: privat

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”. 
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.

28 mars 2025 klockan 19:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Bob Linger

Manskören öppnar läktare för att undvika lapp på luckan

Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.

28 mars 2025 klockan 15:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

FotoFredag: Ugglornas högtid är här!

De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ...

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för ...

Spårspring skapar oro och förseningar i tågtrafiken

Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i ...

Årets glada vinnare och nominerade. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

26 mars 2025 klockan 17:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hejda centraliseringen i tid – NU!

INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg ...

Därför lyser det rött

Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett...

Framgångar för lokalt metalband: ”Häftig upplevelse”

Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet ...

Minus 100 miljoner blev noll: ”Inte läge att andas ut”

Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när ...

En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg

En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg. - Mannen var vaken och ...

TV: Se Saras film på lodjuret

I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland tr...

På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat

Skräcklopp i Gammelbo tog form när ”Draculas likvagn” hittades i byn

För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.

24 mars 2025 klockan 14:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Efter förvirringen – åter tillåtet att elda trädgårdsavfall
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgå...
24 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Misstänkt ”zombiekalv” har repat sig: ”Stora framsteg”
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle ...
21 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
21 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-21

2025-03-21

2025-03-21

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-17

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-05 16:01