För att sätta tryck på de lokala näringspolitiska frågorna i norra länsdelsen har Handelskammaren Mälardalen nu bildat en lokal styrelse i Bergslagen. Syftet är att stärka företagens position och förutsättningar i Lindesberg, Nora och Kopparberg.- Vi ska vara en stark samtalspartner och opinionsförmedlare till kommunerna och politiken, förklarar ordförande Sture Åtterås, som också är styrelseordförande för Linde Maskiner. Det finns många utvecklingsområden i norra länsdelen som, exempelvis kommunernas myndighetsutövning gentemot företagen, utbildning och inte minst transport och logistisk.
Handelskammaren Mälardalen är en ideell förening som omfattar cirka 700 företag med 40 000 anställda i Örebro län och Västmanland. Föreningen arbetar för att främja ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv i regionen genom bland annat lobbying, nätverkande, rådgivning och olika utvecklingsprojekt. Hittills har föreningen haft två lokala styrelser – i Örebro och i Västerås. Men nu har medlemmarna i Lindesberg, Nora och Kopparberg gått ihop och en styrelse har bildats här.
– Vi representerar 5000 anställda i vårt område, säger vice ordförande Cecilia Jeffner, VD på Bergslagens Sparbank. Genom att gå samman på detta vis kan vi få en tyngd i de olika utvecklingsprojekt och frågor som föreningen kommer att arbeta med.
Handelskammaren Bergslagen kommer att arbeta med att identifiera hinder för näringslivets tillväxt i de tre kommunerna. Den lokala styrelsen kommer också att peka ut områden och förslag på aktiviteter för Handelskammaren Mälardalen att arbeta vidare med som, i förlängningen, kan gynna företagarna i norra länsdelen.
– En annan viktig del är att söka och utveckla finansieringslösningar för lokala verksamheter i Bergslagskommunerna, förklarar Sture Åtterås. Men också att bidra till att exponera Bergslagens näringsliv i hela regionen.
Den nyvalda styrelsen, som består av representanter från alla tre kommuner, ska nu tillsammans med medlemmarna formera verksamheten och arbeta fram en vision för det framtida arbetet. Lokala arbetsgrupper ska bildas i respektive kommun och en viktig del blir att påverka och samtala med de olika kommunala politiska ledningarna.
– Vi ser kommunerna och det offentliga som en medpart i vår strävan att utveckla norra länsdelen, poängterar Cecilia Jeffner. För att våra kommuner ska utvecklas behövs ett starkt näringsliv och den utvecklingen kan vi tillsammans underlätta för.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.