Flera handlare i Lindesbergs centrum menar att man har belägg för att kundparkeringar används som långtidsparkeringar, helt utan repressalier. Kritiken lyder bland annat att man aldrig ser parkeringsvakten ute på gatorna och att det är därför vissa individer väljer att parkera i centrum på felaktigt sätt.- Det här förekommer nästan dagligen här i kvarteret och det är lika frustrerande varje gång man ser det eftersom de alltid tycks komma undan med det, kommenterar Eira Skyttestrand som är en av flera butiksägare LindeNytt har talat med.
Antalet parkeringsplatser i centrumkärnan är för få redan som det är och därför räcker det med att en handfull individer missbrukar systemet för att det skall bli kännbart för handlarna. I centrum råder tvåtimmarsparkering – men det är inte helt ovanligt att platserna ockuperas betydligt längre än så.
– Jag vet att personal hos närliggande arbetsplatser väljer att parkera här utanför i flera timmar och ibland hela dagarna. Det är klart att man blir både ledsen och förbannad för det här drabbar ju oss som har butiker i stan, säger Eira Skyttestrand som driver sin klädbutik iiS i hörnet Kristinavägen/Bytesgatan.
Eira med flera handlare menar att det inte är så konstigt att folk kan parkera hur de själva önskar. Tillsynen är inte särskilt skarp, hävdar de.
– Jag har sett parkeringsvakten en enda gång. En gång! Då kan det inte vara många timmars bevakning i centrum, säger Eira.
Handlingar från BMB, redovisning över utfärdade p-böter, hävdar dock motsatsen, att vakten inte alls sover på jobbet. Följande siffror har redovisats hittills i år: I januari lappades 64 fordon och i februari lappades 44 fordon. Att vakten inte kan ta samtliga felparkerare beror inte enbart på att det är svårt att bedöma samtliga parkerade fordon, utan att han dessutom har uppdrag att bevaka parkeringar i grannkommunerna också.
Butiksägaren Eira är ändå kritisk.
– Det skulle vara intressant att veta varför dessa fordon har lappats, för inte kan det vara för att de har stått parkerade för länge, säger hon.
Ansvaret för parkeringsbevakningen ligger hos BMB:s trafikenhet och förvaltningschefen Peter Grönlund. BMB:s bär visserligen ansvaret på sina axlar men har genom upphandling köpt tjänsten av extern aktör och utför alltså inte själva någon bevakning.
Handlarnas kritik att parkeringsvakten aldrig syns till i stan har Grönlund ingen egen uppfattning om. Han förklarar att vakten tjänstgör mellan 10-15 timmar i Lindesberg varje vecka.
– Jag tar inte parkeringsvakten i försvar, men samtidigt måste man förstå att det är väldigt svårt att avgöra hur länge en bil stått parkerad. Det kräver i så fall att man utför ventilkontroll på alla fordon, men det är ett väldigt tidskrävande arbete, säger han.
Ventilkontroll innebär att vakten tittar på fordonets samtliga däck för att notera ventilernas position på däcken, för att senare följa upp med en ny kontroll för att avgöra om bilen flyttats under tiden.
– Det innebär att vakten måste dokumentera allt och återvända till fordonet för uppföljning, förklarar Peter Grönlund.
Parkerar bilen – tar tåget
Förvaltningschefen berättar att man haft kontakt med representanter från näringslivet och diskuterat parkeringssituationen i centrum ganska nyligen.
– Jag tar handlarnas situation på stort allvar men jag är samtidigt rädd för att det här alltid kommer förekomma, men vi måste ändå göra vad vi kan för att förbättra situationen. Jag tror att vi kommer se en minskning så fort långtidsparkeringen på Banvägen blir färdig, säger Peter.
Han misstänker att många långtidsparkerare inne i centrum i själva verket är arbetspendlare.
– Antalet resenärer per tåg har ökat kraftigt och det kan vara en förklaring till varför handlarna upplever att fler långtidsparkerare nyttjar kundparkeringar i närheten av stationsområdet, spekulerar Peter Grönlund.
Fotnot: Det finns idag cirka 310 parkeringsplatser mellan broarna i Lindesberg.