Med bakgrund som officer inom artilleriet och tidigare jobb på Bofors känner Thomas Resare försvarsbranschen väl. Sedan 2002 är han VD på Nammo LIAB AB. Ett företag som sysselsätter 130 anställda i Lindesberg och 20 i Karlskoga.
–Nammo LIAB AB är ett bolag i den nordiska ammunitionskoncernen Nammo som bildades 1998. Då gick ammunitionsdelarna från tre olika bolag i Sverige, Norge och Finland samman och blev Nordic Ammunition Company, förkortat Nammo, berättar Thomas Resare.
Koncernen har i dag 2000 anställda i åtta länder och marknaden delas in i de tre ungefär lika stora delarna Norden, Europa och övriga världen.
– Hela Nammo är indelat i fem olika divisioner med olika inriktningar. Nammo LIAB AB ingår i divisionen Medium and large Caliber Division, vilket betyder att vi håller på med mellan- och grovkaliberammunition. Denna division har sitt säte i Norge och är Nammos största, både personellt och omsättningsmässigt, säger Thomas Resare.
Historien går tillbaka till 50-talet
Men även om koncernens historia går tillbaka till 1998 är Nammo LIABs historia faktiskt ännu längre. 1953 bildades Lindesbergs Industri AB, förkortat LIAB, av två ingenjörer från Bofors. Tillverkning av tändrör var företagets huvudsakliga nisch men då finansiären Bonnier önskade tillverkning även av civila produkter kom företaget att ta fram alltifrån oljebrännare till manglar och tvättmaskiner. 1970 hade företaget blivit en så pass stor konkurrent att Bofors valde att köpa företaget och göra det till ett dotterbolag. 1998 slogs sedan ammunitionsdelen i Bofors, norska Raufoss och finska Patria ihop till Nammo.
– Det fanns helt enkelt inte plats för tre ammunitionsbolag i Norden. Då valde man att slå sig samman för att bli en stark aktör, säger Thomas Resare.
Inte bara ammunition
Vad många inte vet är att Nammo LIAB AB förutom tillverkning av ammunition och annan försvarsmateriel också tillverkar sjösäkerhetsutrustning.
– Sedan 2002 har vi nästan dubblat omsättningen på sjösäkerhetssidan. Cirka 60 av de omkring 250 miljoner vi omsätter är från sådan utrustning, berättar Thomas Resare.Det handlar bland annat om livbåtsrök, nödraketer, linkastare och man överbord signal. Produkter som är helt civila men som drar nytta av samma utrustningar och kompetenser som till försvarsmaterielprodukterna.
– Att ställa om produktionen till enbart civila produkter skulle vara svårt. Våra byggnader, den kunskap som personalen besitter, all utrustning, är anpassat för dagens tillverkning. Att ställa om skulle innebära att vi måste byta ut allt. Det är ingenting vi strävar efter. Försvarsbranschen är på många sätt en annorlunda bransch men vi har ingenting att skämmas för. Vi följer de lagar och regler vi har att rätta oss efter och så länge det finns försvarsmakter och vi är konkurrenskraftiga kommer vi att finnas kvar, säger Thomas Resare.
Sedan år 2000 har tre stora neddragningar gjorts på Nammo LIAB AB.
– Vi har haft dålig lönsamhet med röda siffror. I dag är vi i balans. Men så är det också en bransch med annorlunda förutsättningar. Vi följer inte normala konjunkturcykler. Våra produktionsvolymer är en följd av politiska beslut, med viss fördröjning. Ibland kan de ge effekt på ett par år.
Hur ser du själv på Sveriges försvar?
– Till att börja med tror jag att det finns minst lika många fredsivrare inom försvarsindustrin som i övrigt, måhända bara med en annan världsbild. Jag tror inte att världen är så pass god att den kan vara utan demokratiskt styrda försvarsmakter. Diktatur med militär är någonting helt annat. Men som medel i sig ser jag inget fel i ett militärt försvar.
Kan du berätta lite om detta att konvertera ammunition?
– I Sverige har vi en doktrin som säger att vi vill öva med övningsammunition, alltså inte skapladdad. Det har funnits ett överantal av stridsammunition som då kan göras om, konverteras, till tränings ammunition. På så vis slår vi två flugor i en smäll. Försvarsmakten får billigare övningsammunition samtidigt som de blir av med skap ammunition och vi får sysselsättning. En riktig win-win lösning.
Hemsida