Den invasiva arten sjögull bekämpas vid Sjövallen i Frövi. Foto: Jennie Einarsson

Här pågår kampen mot invasiv vattenväxt i Väringen

Stora orangea dukar guppar på vattnet vid Sjövallen i Frövi. Här testas en ny metod för att bekämpa den invasiva arten sjögull – en flytbladsväxt som kan bilda så omfattande bestånd att det skapar problem för båttrafiken och hotar den biologiska mångfalden. David Kvarnsudde, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län, är tillsammans med sina kollegor på plats för att flytta sektioner av dukarna och inleda bekämpning även från norr.
– Vi vill få bort sjögull helt från båthamnarna, så att man inte omedvetet sprider det vidare med båtarna, förklarar David.

Sjögull härstammar ursprungligen från Centraleuropa och Asien och introducerades i Sverige under 1800-talet som prydnadsväxt i dammar. I början av 1930-talet planterades växten in i norra delen av Väringen, i hopp om att gynna fiskproduktionen i sjön. Sedan dess har sjögull etablerat sig och spridit sig över stora områden. Växten sprider sig lätt via lösa växtdelar som flyter iväg och slår rot på nya platser. Dess förmåga att bilda heltäckande mattor innebär hinder för båttrafik, fiske och bad – och konkurrerar ut andra växter. Därför är det viktigt att bekämpa arten innan den tar över.

Sjögull. Foto: Peter Olsson Scholz

Under 2022 genomfördes en omfattande inventering av Väringen och Arbogaån i Örebro län, vilket visade på en hög förekomst av sjögull. I ett samarbetsprojekt mellan länsstyrelserna i Örebro, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Stockholm arbetar man nu aktivt för att minska sjögullens utbredning i Arbogaån och Väringen, för att hindra spridningen nedströms mot Mälaren.

– När vi gjorde inventeringen var nästan hela strandzonen runt Väringen, plus lite till, täckt av sjögull. Det gav oss en bild av hur utbrett problemet var och gjorde att vi kunde lägga upp en plan för hur vi ska gå till väga, förklarar David Kvarnsudde.

Sebastian Fall, inhyrd konsult från WildScandinavia och David Kvarnsudde, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Örebro län. Foto: Jennie Einarsson

Att skugga ut bestånd av sjögull har visat sig vara en effektiv bekämpningsmetod. Man har tidigare använt markduk spänd över flytande aluminiumramar – till exempel i Lillsjön på kommungränsen mellan Lindesberg och Nora. Metoden har dock varit både tidskrävande och kostsam eftersom ramarna måste tas upp varje säsong, och eftersom priset på aluminium stigit. Därför har en ny metod nu tagits fram.

Slaget om Lillsjön vid kommungränsen till Nora. Foto: Fredrik Norman

– De dukar vi använder nu är skrovdukar som kan ligga kvar året om. De är egentligen avsedda för att skydda båtskrov från havstulpaner och är tillverkade av så miljövänlig plast som möjligt, berättar David.

Dukarna som ligger ute idag lades på plats under förra säsongen. Nu är teamet på plats för att flytta dukarna ett steg i sidled närmare båthamnen. Några ska även flyttas mot mynningen till Fröviån för att inleda bekämpningen från norr. Målet är att de två sjoken med dukar så småningom ska mötas, innan de slutligen tas upp.

– Vårt mål i Väringen är att börja vid iläggningsplatserna. Vi vill få bort sjögull helt från båthamnarna, så att man inte omedvetet sprider det vidare med båtarna, förtydligar David.

Längst bak i bilden skymtar båthamnen i Frövi. Foto: Jennie Einarsson

För att flytta dukarna lossas de först från de tunga sänken som håller dem på plats. Därefter dras de till nya positioner med hjälp av båt. Arbetet är fysiskt krävande och utförs stående i vattnet. Till sin hjälp har teamet specialdräkter i neopren som skyddar mot kyla och väta.

– Man känner att det är kallt i vattnet, men man fryser inte – vi rör oss hela tiden. Har man otur kan det komma in vatten vid halsen eller där handskarna börjar, men annars håller dräkterna tätt, berättar Sebastian Fall.

I båten som drar de stora dukarna på plats sitter Micke från Länsstyrelsen och Linnea från Norconsult. Foto: Jennie Einarsson

Hur effektivt den nya metoden är kommer att visa sig först om några månader.

– Vi vet inte riktigt hur bra de fungerar än. Det är först när vi tar upp dukarna och ser om sjögullet börjar växa igen i juni som vi kan utvärdera resultatet. Om de läggs ut vid rätt tidpunkt, i samband med islossningen, bör det räcka att de ligger en säsong. Det ska bli spännande att se, avslutar David.

 

Publicerad 28 april 2025 klockan 14:00

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Äldre man död i drunkningsolycka

En man i 90-årsåldern har avlidit i en drunkningsolycka i Arbogaån i Fellingsbro. Detta bekräftas av polisen.
– Man fick upp den här personen på land och satte genast igång med återupplivande åtgärder – men tyvärr gick hans liv inte att rädda, kommenterar Mattias Henriksson, vakthavande befäl vid polisen.

25 juli 2025 klockan 17:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Skam den som ger sig – 02.35 small det!

Nu när det har varit rejält varmt och fuktigt under en längre period, så har det också lett till mer åska. Just åskoväder är någonting som jag fascineras av och vill gärna försöka fotografera när tillfälle ges. Under förra veckan kämpade jag med just detta. Att försöka fånga åskan på bild.

25 juli 2025 klockan 16:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Korthuset: Kommunens egna beslut avslöjar en förvaltning utan kontroll

INSÄNDARE/DEBATT: Den medborgargranskning under vinter, vår och in på sommaren som ...

Varningen: Risk för skyfall

SMHI har på torsdagseftermiddagen gått ut med en gul varning inför fredagsdygnet. Varningen gäller för stora delar av Götaland...

Här är automaten som håller dig flytande i sommar

Nu kan lindesbergarna njuta av en tur i solen på Lindessjön utan att behöva äga en egen båt eller kajak...

Stort intresse för Traktorsafari i svensk sommarvärme. Foto: Anna Fryxell

Traktorsafari – ett lokalt sommarnöje i härlig omgivning

Den svenska sommarens själ kan nog beskrivas som en salig blandning av aktivitet och vila, av hav och strand och däremellan besök på hembygdsgårdar och kulturella evenemang med inslag av musik och dans. Kanske är sommaren dock mest personifierad i den röda stugan och den blomstrande, surrande landsbygden med betande kor och levande lantbruk. För att uppleva något liknande här i trakterna behöver man verkligen inte fara långt. Varför inte delta i en traktorsafari en het sommarkväll? LindeNytt hakade på när det begav sig!

21 juli 2025 klockan 14:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Lurade till sig större summa pengar från äldre kvinna

En kvinna i 75-årsåldern har polisanmält att hon har utsatts för ett bedrägeri. Hon uppger för polisen att hon blev kontaktad av en för henne okänd gärningsperson, som lyckades lura till sig en större summa pengar.

21 juli 2025 klockan 09:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

FotoFredag: En träff med Familjen Orre
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag...
18 juli 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Drunkningslarm – tom båt driver på Råsvalen
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en ...
17 juli 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Här får Hagaberg sin första pizzeria – premiär på torsdag
När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter ...
15 juli 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det är upplagt för ännu en magisk sommarkväll när Martin på sjön går av stapeln. Arkivfoto: Jennie Einarsson

Sommarsuccén Martin på sjön tillbaka i augusti

Den omåttligt populära sommarsuccén Martin på sjön kommer tillbaka för ett fjärde år. Datumet är satt till lördagen den 16 augusti, då Martin Almgren återigen intar Råsvalens vatten för en flytande konsert i höjd med Lövåsen.

14 juli 2025 klockan 15:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Amanda Orrbo tog ett EM-silver vid lördagens mästerskap. Foto: Camilla Lagerman

bildspel EM-silver för Amanda Orrbo på hemmaplan

Det blev hårda fighter om medaljerna, när judo-EM för personer med Downs syndrom arrangerades i Lindesberg Arena under lördagen. Amanda Orrbo lyckades bli den enda svenska deltagaren som knep en av de ädlare valörerna, när hon fick med sig ett EM-silver hem.
– Det känns jättebra, jag är väldigt nöjd med mina matcher, säger hon till LindeNytt.

12 juli 2025 klockan 21:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stort pådrag när bil började brinna i garage

Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet ...

FotoFredag: Se när de små grävlingsungarna busar runt

För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn p...

Judo-EM för personer med Downs Syndrom avgörs i Lindesberg

För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Upplagt för sommarfynd och gömda skatter

I helgen 12-13 juli vankas ett ypperligt tillfälle att fynda det lilla extra och leta efter gömda skatter när Bergslagens Loppishelg går av stapeln för sjunde året i rad. Runt 200 loppisar deltar i årets upplaga som sträcker sig från Monicas loppis i Älvhöjden i norr till Uggelkilens loppis, Fellingsbro, i söder.

8 juli 2025 klockan 11:35 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tvärnit för SHRA – Bergslagens Snabbaste ställs in

Lördagen den 19 juli var det tänkt att Bergslagens Snabbaste skulle gå av stapeln på Linde ...

Granskningen av Lindesberg: Nu är det upp till rättsväsendet – och dig!

INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan "Vem granskar ...

FotoFredag: 12 timmar sittande i kamouflage gav utdelning

För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har ...

Inför kräftfisket: Kolla om Du är en vinnare!

Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kr...

En styrkeduell som avgjorde Bergslagsloppet

Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken...

Bröderna Svante och Sixten provade fiskelyckan. Foto: Camilla Lagerman

Sommarlovslediga ungdomar nappade på gratis ädelfiske

Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.

1 juli 2025 klockan 15:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter ett guldkantat yrkesliv har Jerrys passion för hantverk fortsatt hemma i villan
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed ...
30 juni 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hillstreets ungdomar startar ny musikfestival
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet ...
30 juni 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Internationella träkonstnärer ställer ut hos Tormek
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind ...
30 juni 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-06-29

2025-06-28

2025-06-27

2025-06-27

2025-06-27

2025-06-26

2025-06-26

2025-06-25

2025-06-25

2025-06-24

2025-06-24

2025-06-23

2025-06-23

2025-06-23

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-07-28 11:50