Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan deltar i vaktparaden vid Stockholms slott under helgen. Foto: Privat
Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan deltar åter i högvaktsceremonin
Efter ett par års uppehåll, med anledning av pandemin, gör sig återigen Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan redo att leda vaktstyrkan till Stockholms slott – och detta redan under den kommande helgen. Ett hedersamt uppdrag som få musikkårer får möjlighet att vara med om.
– Det ska bli jätteroligt, det är något vi har sett fram emot sedan flera år tillbaks, säger Simon Enström från musikkåren.
Det var 2018 som Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan senast deltog i högvaktsceremonin i Stockholm. Nu gör man sig åter redo för att gå högvakt vid kungliga slottet mellan 15-16 oktober.
Simon Enström spelar trumpet i Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan. Foto: Privat
– Det ska bli jätteroligt! Det är något vi har sett fram emot sedan flera år tillbaks, det är det finaste man kan göra som Hemvärnets Musikkår. Vi har haft det tufft med rekrytering i flera år men nu har vi faktiskt fyra nya debutanter som gör sin första högvaktspelning i helgen, så det är extra kul i år, säger Simon Enström från musikkåren.
Ceremonin räknas som som en av de finaste i Europa och lockar tusentals turister. Uppdraget kräver också mycket träning, det gäller att ha precision på både exercis och hög klass på musiken då man även blir bedömd under hela sitt framförande.
– Inspektören tittar på allt från hur vi spelar till hur högt vi pendlar med armarna. Han till och med klockar hur fort vi går, 108 steg i minuten ska det vara, berättar Hemvärnstrumslagare och kårens dirigent, Tommy Lundholm.
Musikkåren leder vaktstyrkan från Stockholm Armémuseum genom staden och avslutar med högvaktsavlösning på yttre borggården vid slottet. Det är ett hedersamt uppdrag som få musikkårer får möjlighet att vara med om. Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan är en av 25 hemvärnsmusikkårer som är certifierade att genomföra spelning i samband med högvakten och andra statsceremoniella sammanhang.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs ...
Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i...