På en gård i Östergötland har denna skylt hittats. Den visar tydligt att det är förbjudet för obehöriga att vistas på platsen och att man även kan råka i klistret om man fotograferar i området. Henrik Bergqvist från Linköping trotsar dock förbudet och har sänt oss denna bild. Men han kan vara lugn. Några lagar har han inte brutit, men hade det varit för 60 år sedan hade det varit ett allvarligt brott.
När 2:a världskriget rasade var det en mängd mekaniska verkstäder i landet som tillverkade material, som på olika sätt användes i kriget. En av dessa fanns i Lindesberg – Lindemaskiner.
LindeNytt försökte tidigt på fredagen få reda på hur denna skylt kunnat hamna på en gård i Skänninge, Östergötland. En första kontakt togs med museichef Lars Hagström. Han hade en teori om att Fabriken Orion, som grundades av bland andra Carl Viktor Sundén, hade att göra med skylten.
Det visade sig bara vara delvis rätt.
Vi lyckades strax senare få tag i en släkting till grundaren Carl Viktor Sundén. Lars Sundén berättar:
-Den här skylten har suttit någonstans i närheten av Storön i sjön Råsvalen. Man provsprängde nämligen granater och minor ute på ön, så det var strikt förbjudet att vistas i området för obehöriga, säger Lars.
Sådana här skyltar hade satts upp både ute på själva ön och vid de olika landstigningsplatserna i närheten.
-Jag har själv ett antal skyltar sparade och minns även när jag som litet barn fick vara med ute vid Storön. Det small ordentligt där, säger Lars med ett skratt.
-Det var Lindemaskiner som stod för tillverkningen av handgranaterna, men man provsprängde även trampminor där ute på ön, berättar Lars Sundén.
Samlarvurm
Informationen på skylten är tydlig. Obehöriga har inget att göra på området och kan få ganska hårt straff om de bryter mot förbudet. Men vad gör skylten nere i Östergötland, drygt 60 år efter att den sattes upp i Lindesberg? Lars Hagström har en teori:
-Det är nog ett samlarvurm. Någon tyckte väl skylten hade ett samlarvärde och kom över den på något sätt, troligtvis på en auktion någon gång efter att skylten plockats ner och inte längre gällde. Det är ju lite kul att den nu sitter uppsatt på en gård måste jag säga, avslutar Hagström.
Närbild på skylten:
Hela skylten>>
Närbild av informationen>>
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.