Emma Ahlbäck är Erikshjälpens i Lindesberg nya butikschef. Hon sprudlar av energi och engagemang och idéer har hon gott om. Också själv älskar Emma secondhand och gör ständiga fynd. I Lindebutiken trivs hon redan utomordentligt.- Jag är jättestolt över den här butiken. Det är så bra sammanhållning och den är väldigt välkomnande för alla, det är en jättefin atmosfär, berömmer Emma.
Emma Ahlbäck kommer från och bor i Örebro. På fritiden sjunger och skriver hon texter i ett reaggaeband, Akosia, tillsammans med sin man och vänner. Innan sin nuvarande tjänst som Erikshjälpens butikschef, jobbade hon sex år inom kriminalvården, något som hon än dock inte tycker är alltför olik butiksrollen.
– Man vet inte hur dagarna blir, ingen dag är den andra lik, och det är jag jätteglad för. Jag var rädd att jag en dag skulle gå till jobbet, bli uttråkad och ingen skulle bry sig. Nu vet jag inte vad jag har för grejer att jobba med, och det är jättespännande, att försöka göra det bästa av situationen. Det är jättekul och utmanande. Jag kan ha en bild av en snygg skyltning men så har vi bara åttiotalsgardiner, man får tänka mycket utanför boxen och tänka sig in i en annan människas värld, säger Emma.
Emma beskriver butiken som en verksamhet med en mycket stabil grund, vilket i sin tur ger förutsättningar för att kunna lägga ner tid på andra projekt, något Emma har gott om. Först och främst kommer det att varje vecka bjudas på ”Veckans outfit”, vilken kommer att publiceras på butikens Facebook (flödet syns även på Erikshjälpens hemsida).
– Det finns jättemycket fina kläder och då kan vi ge olika exempel på vad man kan hitta på klädavdelningen. Vi kommer ha dem på oss när vi fotar och sedan kommer de att få en plats i butiken där vi hänger upp dem. Det är bra att visa upp grejer vi säljer inför öppetdagarna, då kan vi lägga upp en blänkare och visa vad som händer, berättar Emma.
Mer för barnen är också något som Emma väljer att satsa på; en del i butiken där barn kan sysselsätta sig med att bland annat rita och läsa. Detta hoppas man ska vara klart till Eriksdagen i april.
– Det är ett jättestort fokus på barn i organisationen. Erik, som grundade, var sjuk som barn och han tänkte mycket på andra sjuka barn och det ska synas i butiken. Vi ska välkomna barn. Nu finns det ingenting för dem, men med en barnavdelning kan också föräldrarna bli mer avslappnade.
Här ska barn kunna sitta och rita och läsa.
Emma har noterat att det under öppetdagarna inte bara kommer människor som är sugna på att fynda och handla, utan även de som bara stannar till för att ta en kopp kaffe.
– Det är helt okej, vi har två visioner- samla in pengar till välgörenhet men också ha en social mötesplats lokalt, konstaterar Emma bestämt.
Trots att Emma är ny i rollen som butikschef har hon redan funnit sin plats och trivs likt fisken i vattnet.
– Jag är jättestolt över den här butiken. Det är så bra sammanhållning och den är väldigt välkomnande för alla, det är en jättefin atmosfär.
Självfallet älskar hon secondhand och att kombinera saker från olika tidsepoker ser hon som en saftig utmaning.
– Jag gillar överlag att utmanas av lite fulsnygga grejer som är tokbilliga, för att sedan stajla upp det lite grann. Jag ligger hellre lite före och blickar in i framtiden, avslutar Emma.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.