Emma Ahlbäck är Erikshjälpens i Lindesberg nya butikschef. Hon sprudlar av energi och engagemang och idéer har hon gott om. Också själv älskar Emma secondhand och gör ständiga fynd. I Lindebutiken trivs hon redan utomordentligt.- Jag är jättestolt över den här butiken. Det är så bra sammanhållning och den är väldigt välkomnande för alla, det är en jättefin atmosfär, berömmer Emma.
Emma Ahlbäck kommer från och bor i Örebro. På fritiden sjunger och skriver hon texter i ett reaggaeband, Akosia, tillsammans med sin man och vänner. Innan sin nuvarande tjänst som Erikshjälpens butikschef, jobbade hon sex år inom kriminalvården, något som hon än dock inte tycker är alltför olik butiksrollen.
– Man vet inte hur dagarna blir, ingen dag är den andra lik, och det är jag jätteglad för. Jag var rädd att jag en dag skulle gå till jobbet, bli uttråkad och ingen skulle bry sig. Nu vet jag inte vad jag har för grejer att jobba med, och det är jättespännande, att försöka göra det bästa av situationen. Det är jättekul och utmanande. Jag kan ha en bild av en snygg skyltning men så har vi bara åttiotalsgardiner, man får tänka mycket utanför boxen och tänka sig in i en annan människas värld, säger Emma.
Emma beskriver butiken som en verksamhet med en mycket stabil grund, vilket i sin tur ger förutsättningar för att kunna lägga ner tid på andra projekt, något Emma har gott om. Först och främst kommer det att varje vecka bjudas på ”Veckans outfit”, vilken kommer att publiceras på butikens Facebook (flödet syns även på Erikshjälpens hemsida).
– Det finns jättemycket fina kläder och då kan vi ge olika exempel på vad man kan hitta på klädavdelningen. Vi kommer ha dem på oss när vi fotar och sedan kommer de att få en plats i butiken där vi hänger upp dem. Det är bra att visa upp grejer vi säljer inför öppetdagarna, då kan vi lägga upp en blänkare och visa vad som händer, berättar Emma.
Mer för barnen är också något som Emma väljer att satsa på; en del i butiken där barn kan sysselsätta sig med att bland annat rita och läsa. Detta hoppas man ska vara klart till Eriksdagen i april.
– Det är ett jättestort fokus på barn i organisationen. Erik, som grundade, var sjuk som barn och han tänkte mycket på andra sjuka barn och det ska synas i butiken. Vi ska välkomna barn. Nu finns det ingenting för dem, men med en barnavdelning kan också föräldrarna bli mer avslappnade.
Här ska barn kunna sitta och rita och läsa.
Emma har noterat att det under öppetdagarna inte bara kommer människor som är sugna på att fynda och handla, utan även de som bara stannar till för att ta en kopp kaffe.
– Det är helt okej, vi har två visioner- samla in pengar till välgörenhet men också ha en social mötesplats lokalt, konstaterar Emma bestämt.
Trots att Emma är ny i rollen som butikschef har hon redan funnit sin plats och trivs likt fisken i vattnet.
– Jag är jättestolt över den här butiken. Det är så bra sammanhållning och den är väldigt välkomnande för alla, det är en jättefin atmosfär.
Självfallet älskar hon secondhand och att kombinera saker från olika tidsepoker ser hon som en saftig utmaning.
– Jag gillar överlag att utmanas av lite fulsnygga grejer som är tokbilliga, för att sedan stajla upp det lite grann. Jag ligger hellre lite före och blickar in i framtiden, avslutar Emma.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.