Den andra och tredje advent anordnar Lindeskolans elever julloppis på Kristinavägen 24. – Vi har lokalerna men vi behöver entreprenörer, säger Stefan Alm på Egeryds. Och framtidens entreprenörer, de finns på Lindeskolan.
Söndagarna 9 och 16 december kan man hyra ett bord för 150 kronor på Kristinavägen 24. Hit kan privatpersoner komma och under några timmar sälja av prylar de själva inte vill ha kvar. Det praktiska kringarbetet står elever från Lindeskolan för.
– Det blev bestämt snabbt inpå men vi körde i söndags ändå. Det var tyvärr inte jättemånga som hittade till oss utan de flesta höll sig kring Flugparken men nu tror vi att fler ska hinna höra talas om detta, säger Peder Eriksson, lärare på Lindeskolan.
Idén om loppiset växte fram hos Egeryds som fått in några förfrågningar från privatpersoner som tillfälligt ville hyra lokal för att sälja av grejer.
– Men så är det bitarna med att låsa upp, tända, hålla efter och städa. Allt det praktiska runtomkring som någon måste ta ansvar för, säger Stefan Alm, som sedan ställde frågan till Lindeskolan.
Nu står 20 stycken bord uppställda i lokalerna på Kristinavägen 24 och man hoppas att intresset kan svara upp till antal bord. Julloppiset börjar klockan 12 och håller på till 16 men eleverna kommer att vara på plats från klockan 11 för att låsa upp och förbereda fikaförsäljning. Elevernas behållning av bordavgifterna går till skolresan.
– För mer information och bordbokning kan man kontakta Maria, lärare på Lindeskolan, på 073-0704398, säger Peder Eriksson, också lärare på Lindeskolan.
Att testa på för att sedan våga satsa
Nästan granne med julloppiset, på Kristinavägen 22, kommer det också att vara aktivitet de två kommande söndagarna. Här ska det vara julmarknad och bakom den står också Lindeskolans elever, närmare bestämt de som driver UF-företag (Ung Företagsamhet).
– Företagen som eleverna driver säljer alltifrån tvålar och halsband till strumppådragare och lingonsylt, berättar Peder Eriksson.
Lindeskolan var tidigt ute med UF-konceptet och Peder Eriksson menar att detta är Lindesbergs framtida entreprenörer.
– Vi måste få ungdomarna att tro på och våga satsa på framtiden. Julloppis och julmarknad är två jättebra sätt att låta ungdomar testa på.
Och han får medhåll av Stefan Alm.
– Visst är det så, det är där det börjar, säger han.
Förhoppningen är att julloppiset ska falla väl ut och att Lindeskolan ska kunna fortsätta med verksamheten i någon form under våren.
– Vi startar på prov och får utvärdera sedan. Oavsett fortsättning hoppas jag att detta ska bli tillfällen som sprider entreprenörsanda bland eleverna, säger Peder Eriksson.