Hundratals miljoner bidrar till ett mer stabilt och hållbart Bergslagen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har mellan år 2010 och, hittills, 2020 investerat nästan 400 miljoner kronor i bland annat förnybar elproduktion, ett stabilare elnät och fossilfri värme. Det kommunägda företagets vision är att erbjuda smarta och hållbara energilösningar, en kompass som pekar ut vägen mot ett hållbart Bergslagen där alla kan leva, jobba och utvecklas.
– Som energiproducent har vi ett större ansvar än att bara leverera el och värme. Det handlar om hur vi hanterar vår produktion och vilka värderingar som styr oss framåt, menar Jens Isemo, vd på Linde energi.
Att hållbarhet är något som genomsyrar hela Linde energi lär ha gått få förbi. Den el företaget säljer är 100 procent förnybar, på 10 år har de fossila utsläppen från värmeverksamheten minskat med 86 procent, man har nominerats till Miljöstrategipriset, ska vara helt fossilfria år 2025 och har för andra året i rad tilldelats guldmedalj för sitt hållbarhetsarbete av internationellt erkända EcoVadis.
– Vi ägs till 100 procent av Lindesbergs kommun. De pengar vi tjänar stannar i kommunen och Bergslagen, vilket gör att vi varje år kan investera miljontals kronor i ett mer stabilt och driftsäkert elnät och hållbara energilösningar samt på olika sätt stöttar och sponsrar det lokala föreningslivet, fortsätter Jens Isemo.
– Väljer du lokal energi, innebär det att vi kan investera mer och att du även bidrar till ett hållbart Bergslagen med ett levande förenings-, kultur- och näringsliv, avrundar Jens Isemo.
Några exempel på vad 400 miljoner kronor investerats i:
• Värmeackumulatorn vid Linde energis huvudkontor på Skrinnargatan i Lindesberg
• Utbyggd växlar- och pumpkapacitet för ökad spillvärmeanvändning, vilket resulterat i mindre mängd eldad fossil olja
• Elpanna och biooljepanna för att ta bort 10 GWh fossilolja (1000 ton) hos Por-Pac/Lindepac
• Energisamarbete med Baettr i Guldsmedshyttan, som ersatt fossil olja, tar tillvara spillvärme och möjliggör fjärrvärmeutbyggnad i Guldsmedshyttan och Storå
• Vädersäkring av elnätet genom att gräva ner kablar, rasera ledningsgator, byta till giftfria ledningsstolpar och starkare elledningar
• Förnyelse av vattenkraftstationer och tillhörande dammar för trygg och säker produktion av förnybar el
• Anslutning av nya el- och värmekunder
• Örebro läns bästa utbyggda laddinfrastruktur för elbilsladdning
• Solhagen i Torphyttan, som är Örebro läns största markförlagda solpark
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.