I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.
Linda Bååth, avdelningsordförande Kommunal Västra Svealand. Pressbild
De här svåra omständigheterna är en realitet för alla, men det är en enorm skillnad på hur hårt människor drabbas när priserna stiger på mat, boende, elektricitet och bränsle. Den som redan är van vid att handla den billigaste maten och aldrig unna sig något extra kan nu bli tvungen att prioritera bort det allra nödvändigaste. Många känner att det är för mycket månad kvar i slutet av lönen.
Kronofogden larmar om att fler har problem att betala sina räkningar, välgörenhetsorganisationerna tar emot fler hjälpsökande, och personalen i skolmatsalarna märker att barnen äter extra mycket av lunchen kring helgerna. Den som inte kallar det här ett klassamhälle har tappat kollen på ordens värde och betydelse.
Hur ska vi ha det i Sverige, vad ska det här vara för land? För Kommunal är svaret enkelt; i Sverige ska du kunna försörja dig själv och dina barn på en vanlig arbetarlön. Därför blir slutsatsen att det är de med lägst löner som måste prioriteras i den här avtalsrörelsen. Resultatet måste bli så stora löneökningar som möjligt utan att elda på inflationen, som ändå drabbar de lägst avlönade hårdast.
Arkivfoto: Ida Lindkvist
Obegripligt nog finns det aktörer som inte skriver under på det – kanske allra minst arbetsgivarna. Vissa arbetsgivare ser yrken inom välfärden som så kallade genomgångsyrken. Ett ”enkelt jobb” man har i början av yrkeslivet för att snabbt gå vidare till något annat. Men vi vet att yrkena i välfärden inte är några ”enkla jobb”. Att jobba inom äldreomsorgen är ett komplext arbete, som kräver kunskap och erfarenhet för att ge en god omsorg till gamla, sköra och ofta multisjuka medmänniskor, bara för att ge ett exempel.
Arbetsgivarna menar att om de lägst avlönade arbetarna får det lite drägligare, kommer det att försvåra för arbetslösa att få jobb. Men det är ju inte de lågavlönades ansvar att täcka upp för en bristande arbetsmarknadspolitik! Kommunal kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar i denna tuffa tid.
Att vältra över hela bördan på dem som redan har det tufft är ett exempel på raka motsatsen.
Frågan om att kompensera de med lägst lön för inflationen är viktig här och nu, men det här är större och mycket mer långtgående än så. Det handlar om arbetsgivarnas prioriteringar: ska det vara möjligt att jobba i välfärden och se en framtid där, eller inte? Arbetsgivarna ska inte komma undan frågan om vilket samhälle de vill vara med och bygga.
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal Linda Bååth, avdelningsordförande Kommunal Västra Svealand
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.
LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från f...