Idag har de i Storå haft fullt upp ” i banken efter tre”. Det är Bergslagens Sparbank som firar att de haft ett lokalt kontor i Storå i 25 år. Det gör de med trekamp, tipspromenad, kaffebjudning, korv och bröd, gissa hur många kronor i burken-tävling och förstås att ha öppet i kassan som vanligt en torsdag.- Jag tror nog att vi kan fira ytterligare 25 år här i Storå, säger kontorschefen Maria Näv. Att finnas här, är det som gäller. Det fysiska mötet är jätteviktigt.
Maria Näv kom till Storå-kontoret i oktober, men har varit i Bergslagens Sparbank sedan 1999. Han berättar stolt om den starka lokala förankringen. Bergslagens Sparbank ägs av en egen stiftelse som har köpt ut Swedbank helt och hållet. I andra sparbanker är Swedbank delägare. I Sparbankstiftelsen Bergslagens styrelse sitter lokala företrädare.
– All vinst går tillbaka till bygden och vi stöttar och engagerar oss i samhället här, så gott vi kan, säger Maria Näv.
Maria Näv är chef för Storå-kontoret och tillsammans med Kari Aurén öppnade hon dörrarna för kunderna idag. Foto: Hans Andersson
Det betyder att banken också får brottas med den avfolkning som drabbar mindre orter, så det blir inte lika ofta och lika stora husaffärer här som i centralorterna. Hon berättar om ca 3000 kunder och det handlar om små företag och privatpersoner. De stora företagen har kontoret inte tillräcklig kapitaltäckning för att klara. Kunder som de har i området och som flyttar behåller de om kunderna vill, men annars är det den lokala marknaden som gäller. Systerkontor finns från Fellingsbro till Kopparberg – det senaste öppnade i Storfors.
Johan Hansson från Fanthyttan har jobbat här bara några månader och trivs. Han har en kvalificerad ekonomutbildning och tycker att han på ett kontor som i Storå får nytta av den samtidigt som han har ett serviceyrke där han får hjälpa människor med deras dagliga problem.
– Det kanske inte är vanligt att man som ekonom får chansen till den bredden, säger han.
Alla jag talar med på Storåkontoret framhåller det lokala engagemanget. Det handlar om projektet Drömjobbet. 18 – 20-åringar i de kommuner där Sparbanken finns kan få chansen till ett unikt sommarjobb. Har de en idé till något de vill göra, så får de en arbetsplats, en mentor, utbildning, en lön på något av bankens kontor. Sparbanken i Bergslagen arbetar med entreprenörskap i skolan och stöttar näringslivsutveckling. Med sponsring stöttar banken också idrott, kultur och forskning.
Ulla Engberg kommer till bankkontoret för att ta ut kontanter och just idag blir det också en tipspromenad. Foto: Hans Andersson
Till sist, Maria Näv – har du någon nyhet att bjuda en journalist på besök?Hon svarar med att engagerat visa på hur snabbare och enklare allting kan vara med ny teknik, nya elektroniska plattformar – skicka och ta emot pengar med mobilnumret – Swish, Utgiftskollen – ett nytt verktyg på gång för att hålla ordning på budgeten eller hur man kan spontanspara i Mobilbanken, var man än är. Det lokala bankkontoret – men ändå en del på den globala marknaden. Det är Sparbanken i Storå.
Ny bankchef i Lindesberg
I Lindesberg får Bergslagens Sparbank en ny chef för kontoret. I mitten av augusti börjar Liselott Lodén som kontorschef. Hon sätter igång, så fort hon bara kan:
– Det här är jätteroligt och jag är supertaggad. Det ska bli kul att komma till ett stort kontor. Det är en rolig marknad och en rolig stad, säger hon.
Det som håller henne tillbaka litet är en korsbandsskada som gör att hon får hålla sig hemma tills den läkt. Hon är dansinstruktör på Friskis och Svettis i Örebro och gjorde en alltför häftig salsasväng – idrottskada skulle man kunna säga. Just nu är hon privatmarknadschef på Sparbankens kontor i Nora. Där har hon jobbat i tre och ett halvt år. Hon började på Swedbank 2003 och blev fast anställd 2006 och har jobbat på Swedbanks kontor i Tybble i Örebro. Hon kommer från Bleking, bor i Kumla.