Satsningen på en fotbollsanläggning vid Fritidsbyn kommer öka intresset för fotbollen i Lindesberg. Det är IFK Lindesbergs ordförande Per Eriksson övertygad om. Vid Rotarys öppna lunchmöte i måndags berättade Per om de senaste årens satsningar för att skapa förutsättningarna för en fotbollsframtid i Lindesberg.
IFK Lindesberg har en över hundraårig historia, grundad 1907 av ett gäng fotbollsentusiaster. Under många år har föreningen fört en tillbakadragen roll vad gäller idrotten i Lindesberg. Men för ungefär fem år sedan hände något. Då inledde föreningen en satsning mot en ny era med bland annat nytt klubbhus och nyrenoverade stugor för uthyrning. Och en helt ny inomhushall med konstgräs. I år har även planerna fått ny dränering som innebär bättre förutsättningar för spel tidig vår och sen höst.
– Vi har idag en bättre anläggning än någonsin, säger föreningens ordförande Per Eriksson.
Satsningen har kostat pengar. Runt sex miljoner kronor har hittills investerats i anläggningen. Plus massor med frivilliga arbetstimmar. Det nya klubbhuset har restaurerats från datastuga vid Lindeskolan till ett klubbhus som idag rymmer kansli, cafeteria, bollförråd och tio moderna omklädningsrum. Plus 200 kvadratmeter utomhusveranda.
Inom området finns också sex stugor med tolv bäddar per stuga. Två av stugorna är renoverade och de övriga kommer att få sin ansiktslyftning efter hand som ekonomin tillåter.
Men hjärtat i anläggningen är ändå den nya inomhusplanen med konstgräs. På 80 x 40 meter kan man nu träna fotboll så gott som året runt. Fyra miljoner kostade hallen som har finansierat med lån. Eftersom hallen inte är uppvärmd blir inte driftskostnaden högre än cirka 30 000 kronor om året. Markarbeten och restaureringen av klubbhuset och stugorna har bekostats genom egna medel.
Aktiv verksamhet
Idag finns det ungefär 450 aktiva som spelar i något av de tjugo lagen. Till detta tillkommer nästan hundrafemtio ledare och föräldrar som på något sätt är knuten till ett lag.
– IFK ska skapa förutsättningar för en bra ungdomsverksamhet, som sedan ska mynna ut i en fungerande seniorverksamhet. Vi kommer inte att köpa seniorspelare utan vi ska bygga upp seniorlagen från våra egna led, betonar Per.
I samarbete med Lindeskolan ansvarar också IFK sedan ett år tillbaka för gymnasiets fotbollsprofil. Och för utvecklingen av fotbollsprofilen har hallen haft en mycket stor betydelse.
– I år var det tjugofyra stycken som sökte till fjorton platser, säger Per Eriksson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.