Satsningen på en fotbollsanläggning vid Fritidsbyn kommer öka intresset för fotbollen i Lindesberg. Det är IFK Lindesbergs ordförande Per Eriksson övertygad om. Vid Rotarys öppna lunchmöte i måndags berättade Per om de senaste årens satsningar för att skapa förutsättningarna för en fotbollsframtid i Lindesberg.
IFK Lindesberg har en över hundraårig historia, grundad 1907 av ett gäng fotbollsentusiaster. Under många år har föreningen fört en tillbakadragen roll vad gäller idrotten i Lindesberg. Men för ungefär fem år sedan hände något. Då inledde föreningen en satsning mot en ny era med bland annat nytt klubbhus och nyrenoverade stugor för uthyrning. Och en helt ny inomhushall med konstgräs. I år har även planerna fått ny dränering som innebär bättre förutsättningar för spel tidig vår och sen höst.
– Vi har idag en bättre anläggning än någonsin, säger föreningens ordförande Per Eriksson.
Satsningen har kostat pengar. Runt sex miljoner kronor har hittills investerats i anläggningen. Plus massor med frivilliga arbetstimmar. Det nya klubbhuset har restaurerats från datastuga vid Lindeskolan till ett klubbhus som idag rymmer kansli, cafeteria, bollförråd och tio moderna omklädningsrum. Plus 200 kvadratmeter utomhusveranda.
Inom området finns också sex stugor med tolv bäddar per stuga. Två av stugorna är renoverade och de övriga kommer att få sin ansiktslyftning efter hand som ekonomin tillåter.
Men hjärtat i anläggningen är ändå den nya inomhusplanen med konstgräs. På 80 x 40 meter kan man nu träna fotboll så gott som året runt. Fyra miljoner kostade hallen som har finansierat med lån. Eftersom hallen inte är uppvärmd blir inte driftskostnaden högre än cirka 30 000 kronor om året. Markarbeten och restaureringen av klubbhuset och stugorna har bekostats genom egna medel.
Aktiv verksamhet
Idag finns det ungefär 450 aktiva som spelar i något av de tjugo lagen. Till detta tillkommer nästan hundrafemtio ledare och föräldrar som på något sätt är knuten till ett lag.
– IFK ska skapa förutsättningar för en bra ungdomsverksamhet, som sedan ska mynna ut i en fungerande seniorverksamhet. Vi kommer inte att köpa seniorspelare utan vi ska bygga upp seniorlagen från våra egna led, betonar Per.
I samarbete med Lindeskolan ansvarar också IFK sedan ett år tillbaka för gymnasiets fotbollsprofil. Och för utvecklingen av fotbollsprofilen har hallen haft en mycket stor betydelse.
– I år var det tjugofyra stycken som sökte till fjorton platser, säger Per Eriksson.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.