Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Bland namn som Linda Bengtzing, Liamoo och Anders Bagge står även Tribe Friday, som har Storå som sin hemadress.
– Det är helt sjukt faktiskt, vi är lika förvånade som alla andra, skrattar Noah Deutschmann som är sångare i bandet.
När LindeNytt pratade med indierockbandet Tribe Friday för ungefär fyra år sedan såg konstellationen annorlunda ut, nu är det endast sångaren Noah Deutschmann kvar från den ursprungliga gruppen och han har istället fått sällskap av gitarristen Isak Gunnarsson och basisten Robin Hanberger Pérez. Trion bor tillsammans i en villa i Storå där man har byggt sin egen studio och replokal.
– Vi får ofta frågor från övriga musiksverige om vi inte ska ta och flytta till Stockholm, men jag får så mycket klädångest när jag är i Stockholm. Vi trivs jättebra här, säger Noah glatt.
Tillgången till egen studio och replokal har gjort tiden under pandemin betydligt enklare för trion, som spenderat många timmar åt att spela online och faktiskt hittat helt nya fans.
– Det har varit förvånansvärt bra, vi bor ihop och har tillgång till studio här så den biten förblev ohämmad. Vi fick pandemiåret på oss att spela en himla massa livestream-gig, vi har fått se oss själva spela och har kunnat analysera, så vi har sett det som ett övningsår nästan, och med risk för att låta oförskämd och väldigt anti jantelagen, blivit snortajta. Men det är förstås jättejätteskönt att kunna komma ut och träffa publiken igen, säger Noah.
Sedan restriktionerna lyftes har killarna har spelat nästan non-stop, bland annat har man hunnit med att göra 18 spelningar i Tyskland.
– Innan pandemin var vi i princip ett garageband, vi spelade mycket för kompisar och på lokala ställen. Nu har vi växt online och kunnat träffa fans digitalt, så när vi nu kommer ut på andra sidan är det superhäftigt att folk kommer till spelningarna och kan låtarna, några har till och med tatuerat in Tribe Friday, helt overkligt! berättar Noah.
Tiden under pandemin har även gett killarna möjligheten att skriva och färdigställa sitt debutalbum som är planerat att släppas under nästa vår. Riktigt när är dock inte spikat ännu, då den innehåller låten ”Shut me up” som bandet tävlar med i Melodifestivalen i början av 2022. Nu återstår bara någon enstaka spelning av den Sverigeturné man just nu genomför, innan man helt går in i Mellobubblan.
– Vi ska jobba fram ett koncept tillsammans med Melloteamet, repa, förhoppningsvis få en cameo av Oscar Zia och en halv miljon kronor till glitter och konfettibudgeti, skrattar Noah skämtsamt.
Brukar ni titta på Melodifestivalen?
– Man kanske inte kan tro det eftersom vi ser ut som äkta emo-kids, men vi har en tradition i kollektivet där vi kör Mellokvällar som avslutas med natt-pulkaåkning, säger Noah.
Låten ”Shut me up” är skriven av Tribe Friday själva och var från början bara tänkt som en låt till det kommande albumet.
– Låten är skriven helt utan Mello i åtanke, så de som har lyssnat på oss innan kommer känna igen sig. Vi satt och jammade ihop den här i köket i kollektivet och det är en klassisk Tribe Friday garage-schlager, avslutar Noah.
Nästa vecka släpps resten av startfältet till Melodifestivalen och därefter också vilken deltävling respektive artist får tävla i.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.