Till en informationsträff under tisdagskvällen hade Mäklarhuset och Nordea bjudit in de som stod inför ett bostadsbyte från villa till lägenhet. De nyproducerade alternativen dröjer minst ett år sa Roger Sixtensson, Libo. Det kan också vara nödvändigt att inför en försäljning ordna med en besiktning av husets kondition och energiförbrukning berättade Tomas Strand från Svensk Kvalitetssäkring.
Mäklarhusets och Nordeas informationsträff under tisdagskvällen handlade om bostadsbyte och riktade sig i första hand till de villaägare som står i begrepp att sälja sitt hus för att istället byta till annat boende inom Lindesberg.
Kvällen inleddes med att Libo:s VD Roger Sixtensson berättade om de byggprojekt som planeras. Närmast i tid ligger att bygga om Strandsskolans huvudbyggnad. Blir det ingen ny överklagan så räknar man med att komma igång med de elva lägenheterna redan till vintern. Inflyttning kan då ske någon gång under tredje kvartalet nästa år. Framtiden för de två huskroppar som var tänkt att nyproducerat samtidigt med ombyggnaden av skolan är fortfarande mycket osäker. Här har fortfarande kommunen och länsstyrelsen helt skilda uppfattningar om utförande och utseende av de tänkta husen.
Samtidigt letar också Libo en tomt för att kunna uppföra ett eller kanske två par/radhus. Här räknar man med inflyttning också under nästa år, bara man lyckas hitta en plats att bygga på.
Vid Ålkilsbacken är det planerat för två höghus. Så snart som möjligt under nästa år vill man komma igång på allvar. Det är tänkt att man bygger ett hus i taget, när det första huset är fullt med hyresgäster påbörjas produktionen av nästa, som då kan stå klart ett halvår senare. Vardera av husen kommer innehålla 31 lägenheter.
Om inte länsstyrelsen har något att erinra mot ett bygga där nuvarande brandstationen är beläget kommer det finnas ett antal fräscha lägenheter på den platsen för inflyttning hösten 2016.
Också Egeryd fanns på plats under kvällen för att berättade om sina planer. Här har man ännu inte några byggnationsbeslut utan skissar ännu så länge på olika alternativ. Bland annat visades skisser på hur en eventuell ombyggnad från kontor till lägenheter skulle kunna se ut i lokalerna där Vasselhyttan Taxi och Beauty Harmoni hittills bedrivit verksamhet. Egeryds har också skissat på att bygga lägenheter inom kvarteren Rosen och Gösen.
Lämpligt med husbesiktning innan försäljning
Tomas Strand Svensk Kvalitetssäkring, Karin Gustafsson Mäklarhuset och Zlatko Savic Nordea
Tomas Strands företag Svensk Kvalitetssäkring i Örebro är specialister på husbesiktningar. En besiktning är en byggteknisk undersökning av byggnader och görs för att fastslå fastighetens fysiska skick. Även om det inte är lag på att man som hussäljare genomför en så kallad överlåtelsebesiktning inför en försäljning är det något som rekommenderas. Ofta blir det bättre betalt samtidigt som den minskar risken för obehagliga överraskningar i framtiden. Sett ur ett köparperspektiv är det också säkrare att slå till om det finns en besiktning samtidigt som en besiktning till viss del uppfyller den undersökningsplikt som enligt lagen åligger köparen.
De fel och brister som upptäcks noteras och parterna blir då medvetna om att de finns. För säljaren minskar då risken för att i framtiden hamna i tvist med köparen om det som vanligtvis kallas dolda fel. För ett eventuellt dolt fel ansvarar säljaren i tio år. Vill man i framtiden helt slippa ett ekonomiskt bakslag för dolda fel bör man överväga att teckna en försäkring som täcker den typen av fel.
Till skillnad från en överlåtelsebesiktning är det lag på att alla fastigheter som säljs ska ha en energideklaration. Den syftar till att redogöra för fastighetens energiförbrukning och vilka åtgärder som kan effektivisera energiförbrukningen. En energideklaration ska finnas med i allt försäljningsmaterial inför en försäljning, och den får då inte vara äldre än tio år.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.