Till en informationsträff under tisdagskvällen hade Mäklarhuset och Nordea bjudit in de som stod inför ett bostadsbyte från villa till lägenhet. De nyproducerade alternativen dröjer minst ett år sa Roger Sixtensson, Libo. Det kan också vara nödvändigt att inför en försäljning ordna med en besiktning av husets kondition och energiförbrukning berättade Tomas Strand från Svensk Kvalitetssäkring.
Mäklarhusets och Nordeas informationsträff under tisdagskvällen handlade om bostadsbyte och riktade sig i första hand till de villaägare som står i begrepp att sälja sitt hus för att istället byta till annat boende inom Lindesberg.
Kvällen inleddes med att Libo:s VD Roger Sixtensson berättade om de byggprojekt som planeras. Närmast i tid ligger att bygga om Strandsskolans huvudbyggnad. Blir det ingen ny överklagan så räknar man med att komma igång med de elva lägenheterna redan till vintern. Inflyttning kan då ske någon gång under tredje kvartalet nästa år. Framtiden för de två huskroppar som var tänkt att nyproducerat samtidigt med ombyggnaden av skolan är fortfarande mycket osäker. Här har fortfarande kommunen och länsstyrelsen helt skilda uppfattningar om utförande och utseende av de tänkta husen.
Samtidigt letar också Libo en tomt för att kunna uppföra ett eller kanske två par/radhus. Här räknar man med inflyttning också under nästa år, bara man lyckas hitta en plats att bygga på.
Vid Ålkilsbacken är det planerat för två höghus. Så snart som möjligt under nästa år vill man komma igång på allvar. Det är tänkt att man bygger ett hus i taget, när det första huset är fullt med hyresgäster påbörjas produktionen av nästa, som då kan stå klart ett halvår senare. Vardera av husen kommer innehålla 31 lägenheter.
Om inte länsstyrelsen har något att erinra mot ett bygga där nuvarande brandstationen är beläget kommer det finnas ett antal fräscha lägenheter på den platsen för inflyttning hösten 2016.
Också Egeryd fanns på plats under kvällen för att berättade om sina planer. Här har man ännu inte några byggnationsbeslut utan skissar ännu så länge på olika alternativ. Bland annat visades skisser på hur en eventuell ombyggnad från kontor till lägenheter skulle kunna se ut i lokalerna där Vasselhyttan Taxi och Beauty Harmoni hittills bedrivit verksamhet. Egeryds har också skissat på att bygga lägenheter inom kvarteren Rosen och Gösen.
Lämpligt med husbesiktning innan försäljning
Tomas Strand Svensk Kvalitetssäkring, Karin Gustafsson Mäklarhuset och Zlatko Savic Nordea
Tomas Strands företag Svensk Kvalitetssäkring i Örebro är specialister på husbesiktningar. En besiktning är en byggteknisk undersökning av byggnader och görs för att fastslå fastighetens fysiska skick. Även om det inte är lag på att man som hussäljare genomför en så kallad överlåtelsebesiktning inför en försäljning är det något som rekommenderas. Ofta blir det bättre betalt samtidigt som den minskar risken för obehagliga överraskningar i framtiden. Sett ur ett köparperspektiv är det också säkrare att slå till om det finns en besiktning samtidigt som en besiktning till viss del uppfyller den undersökningsplikt som enligt lagen åligger köparen.
De fel och brister som upptäcks noteras och parterna blir då medvetna om att de finns. För säljaren minskar då risken för att i framtiden hamna i tvist med köparen om det som vanligtvis kallas dolda fel. För ett eventuellt dolt fel ansvarar säljaren i tio år. Vill man i framtiden helt slippa ett ekonomiskt bakslag för dolda fel bör man överväga att teckna en försäkring som täcker den typen av fel.
Till skillnad från en överlåtelsebesiktning är det lag på att alla fastigheter som säljs ska ha en energideklaration. Den syftar till att redogöra för fastighetens energiförbrukning och vilka åtgärder som kan effektivisera energiförbrukningen. En energideklaration ska finnas med i allt försäljningsmaterial inför en försäljning, och den får då inte vara äldre än tio år.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.