– Vi ville göra något för att hjälpa andra och tyckte det här var ett bra ändamål. Simbas Footprints har lokal koppling och vi tror att gåvogivare känner sig trygga med att pengarna går till något viktigt och bra, säger Sofie Lindahl.
Inom ramen för kursen entreprenörskap har tjejerna Julia Karlsson, Amanda Arvidsson och Sofie Lindahl valt att starta en insamling till förmån för barnhemsbarn i Tanzania.
Projektet kallar de för Cash to help.
– Vi valde att tänka långsiktigt när vi valde ett arbetsnamn. Det är inte omöjligt att vi kommer att fortsätta med insamlingar till olika ändamål framöver, berättar Amanda Arvidsson.
Tjejerna går i årskurs 2 på Lindeskolan och läser kursen entreprenörskap. Under höstterminen har de haft teoretisk undervisning om hur man driver projekt. Nu drar den praktiska delen igång på allvar.
– Vi tjuvstartade lite för någon dag sedan med att dela ut lite flygblad om insamlingen. Nästa vecka ska vi börja kontakta företag och presentera vårt projekt, säger Sofie Lindahl.
En bankgiroanslutning är på plats och från och med nu och fram till maj kommer tjejerna att satsa stenhårt på att dra in pengar.
Ska ni åka ner till Tanzania när insamlingen är färdig?
– Nej, vi har valt att ge vidare alla pengar vi får in. Vi satte 5000 som målsättning för att inte ta i för mycket men vi hoppas såklart på mer, säger Sofie Lindahl.
– Och även om vi riktar oss främst till företagare så är vem som helst välkommen att ge ett bidrag, stort som smått, säger Amanda Arvidsson.
Hur kom det sig att ni valde just Simbas Footprints?
– Vi visste direkt att vi ville göra något för att hjälpa andra. Sedan hade jag lite koll på organisationen eftersom jag är vän med Frida Karlssons syster. Det är Frida som startade Simbas Footprints. Vi tror också att många redan känner till organisationen och hoppas att det finns ett lokalt stöd för det, säger Amanda Arvidsson.
Simbas Footprints startades av lindesbergstjejen Frida Karlsson och schweiziska Sybille Fröhlicher år 2011. De driver i dag ett barnhem för barn med särskilda behov. Organisationen är ideell och genom de gåvor som kommer in får barnen sina behov tillgodosedda och ordnad skolgång.
– Vi vill gärna att folk som sätter in pengar skickar med namn och någon slags kontaktuppgift. Vi vill kunna ta en kontakt och tacka, säger Sofie Lindahl.
De företagare som skänker pengar kommer också att få ett fint värdebevis som tack och tjejerna klurar också på fler sätt att synliggöra de företagare som bidrar.
– 125-7955 är vårt bankgironummer och har man frågor så får man gärna kontakta oss på cashtohelp@hotmail.com, säger Sofie och Amanda.
Hemsida:
Simbas Footprints
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.