INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.
Det finns 22 platser på vård- och omsorgsprogrammet. I utbildningen ingår, förutom vanliga ämnen, gedigna teoretiska kurser och 19 veckor APL, där eleverna får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken i bl.a. äldreomsorgen och sjukvården. Avslutad utbildning ger både undersköterskeexamen och högskolebehörighet. Undersköterskeyrket är ett bristyrke vilket innebär goda jobbmöjligheter.
Vårdlärarna på vård- och omsorgsprogrammet är väldigt engagerade i både eleverna och i själva programmet och de gör ett fantastiskt arbete. Personalbesparingar har inneburit en orimlig arbetsbelastning och arbetsmiljö för den kvarvarande personalen, och de bristande förutsättningarna medförde att när man inte längre kunde ge eleverna den undervisning de förtjänar sa två vårdlärare till slut upp sig. Detta betyder INTE att det är ett dåligt program, bara att personalen är så mån om att upprätthålla önskad kvalitet att man vägrar kompromissa. Eleverna på programmet är fantastiska ungdomar men såklart finns det, liksom på alla program, utmaningar och behov som måste mötas. Många elever på programmet gör en otrolig personlig resa under sina tre år på Lindeskolan och de allra flesta tar sin undersköterskeexamen.
Att pausa vård- och omsorgsprogrammet är ingen större besparing och innebär dessutom en osäkerhet inför framtiden, vilket påverkar rekrytering av både elever och personal. Eleverna som redan sökt till programmet i år söker troligen till motsvarande program i Örebro, vilket innebär en kostnad för Lindesbergs kommun. Detta gäller för övrigt ALLA elever som tillhör Lindeskolans upptagningsområde, Lindesbergs kommun betalar idag 3 miljoner i månaden i interkommunal ersättning för elever som väljer andra skolor än Lindeskolan. Det motsatta gäller också, elever som kommer utifrån, exempelvis många elever som går idrottscollege, blir plus i kassan för kommunen eftersom elevernas hemkommun betalar. För att elever ska välja Lindeskolan behövs ett brett och attraktivt programutbud.
Besparingar måste ses långsiktigt. I många år har man hyvlat på allt som kan hyvlas ner på förskola och grundskola och vi ser ju resultatet med våld, bristande arbetsmiljö, sjunkande resultat. Politikerna tycker säkert att man satsar på skolan eftersom man rustar och bygger nytt. Bra lokaler är viktigt, men byggnader i sig är bara tomma skal. Det viktigaste för att skapa en bra skola är att ge personalen rätt förutsättningar med tid och resurser till elever och undervisning.
Stöttning TIDIGT i elevernas utbildning behövs för att utveckla både kunskaper och självbild. Alla elever vill lyckas, men många behöver stöd för att göra det. Får eleverna hjälp i ett tidigt stadium minskar behovet av resurser senare i skolan, vilket i sig blir en besparing. Så istället för att hyvla, spara, lägga ner och pausa bör politikerna våga satsa på skolan – det är politiskt mod!
Viveka Sternberg
Ämneslärare i svenska, engelska och biologi på vård- och omsorgsprogrammet