Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

I Bengtesfall, närmare tio kilometer från Fornabodas tävlingsoval, bor Isabella Jansson Wiklund med sin familj. För många är hon känd som en sportintresserad tävlingssimmare, som ibland hittas på hockeyläktaren när Lindlöven spelar hemmamatcher.

– Jag tycker det är kul med sport. Jag har alltid simmat, och började att tävlingssimma från att jag blev 8 år. När de släppte in publik till hockeyn, sitter jag ibland med pappa på läktaren under A-lagsmatcherna. Bortsett från simning och hockey, tycker jag också att det är roligt att följa skidåkningen på tv med mina föräldrar, säjer Isabella.

Med travintresserade och aktiva föräldrar, blev steget inte långt till att Isabella skulle lockas in i travets stora värld. Redan som tvååring fick Isabella sin första häst, genom shetlandsponnyn Idol. En kompis som än idag finns på gården i Bengtesfall.
Steget mot kusklicensen kom däremot, först sju år därefter.

– Mina föräldrar har haft travhästar så länge som jag kan minnas. Jag följde med min kompis Sabina Hallin till travskolan, och efter att själv få köra häst var jag fast. Efter det har jag bara fortsatt, berättar Isabella som senare fick åka 41 mil för att göra kuskdebut.

– 2015 köpte vi min första tävlingshäst, Jolly Jumper. Ägarna som vi köpte hästen av bodde nere mot Kalmar, och i samband med köpet skulle jag få testköra hästen i lopp. Mitt första lopp kördes därför nere i Kalmar, skrattar Isabella.

Arkivfoto från 2015 på Jolly Jumper och Isabella Jansson Wiklund Foto: Privat

”Det blev mycket andra och tredje platser i början”
Efter kuskdebuten 2015, har Isabella varit ett känt namn i landets startlistor. Under fjolåret slog hon alla sina personliga rekord. Även om hon inte blev bäst i någon av de två ponnykategorierna, avslutade hon ändå året som landets segerrikaste ponnykusk, med totalt 29 segrar. 23 segrar med shettisar och 6 med gotlandsruss.

– Jag är såklart jättestolt över hela min säsong. Jag har fått mer förtroende hos olika tränare som Malin Martinsson från Axevalla, och jag känner att jag har tagit ett stort steg framåt i min egna utveckling gällande körningen, säjer Isabella.

– Det är ändå en konstig känsla. Främst för att man inte uppmärksammas på samma sätt, som om jag exempelvis hade blivit segerrikast för shettisar. Det blir lite som att jag står som segerrikast, utan att man ändå inte får något för det. Samtidigt är jag ingen sådan som tänker så mycket på priser rent generellt, för mig är prestigen viktigare och jag ser hellre att det går bra i loppen, fortsätter hon.

Trots en seger redan under tävlingssäsongens första tävlingsdag, tog det tid innan segrarna kunde köras in. Hagmyrenkonkurrenten Emelinda Persson hade en desto bättre start på året. Med sex inledande segrar såg det tidigt ut som att Hudiksvallkusken, skulle vinna flest lopp för året.
Isabellas säsong fortsatte och efter ett besök på Bollnäs i augusti, lossnade det för Lindekusken.

– Det blev mycket andra och tredje platser i början, det var segt med segrarna. När jag väl var på Bollnäs i augusti, lyckades jag däremot vinna fyra av fem lopp på en och samma dag. Efter det släppte det helt med segrarna, säjer Isabella.

– Som kusk behöver nog även jag något lopp i kroppen, efter det slappnar jag av i loppen på ett annat sätt. Det gör att jag kan lita mer på hästarna.

Isabella efter sina fyra inkörda triumfer på Bollnäs Foto: Tom Jönehag

Att åka till Bollnäs för att tävla är ingen längre tur för Isabella. Under året har Lindesbergaren hittats som tävlande kusk, på banor som Jägersro i Malmö, och norrländska Östersundstravet. Många och långa resor görs, vilket enligt kusken själv, inte är några problem.

– Jag tycker det är skönt att åka bil, jag tycker mer synd om mina föräldrar som måste skjutsa mig, skrattar Isabella skämtsamt.

– Det blir såklart mycket samåkning med ”Madde” (Madeleine C Gustafsson), som tränar de flesta hästar jag kör. I coronatiderna som var under fjolåret, har vi försökt att undvika att få med oss medresenärer. Istället har vi ett och samma gäng som ständigt umgås som åker med på tävlingarna. På så sätt håller vi ner smittspridningen, säjer Isabella som trots de långa resorna, är noga med att skolarbetet görs:

– Jag har alltid datorn med mig och sköter skolarbetet under resorna. Det blir att man väljer bort kompisarna när man tävlar så mycket som jag gör, men eftersom jag har så många kompisar inom travet, gör det inte så mycket.

Just att minska smittspridningen av coronaviruset, har varit ett ständigt måste. Inom travet har man strängt följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, även inom ponnytravet.

– Jag tycker att travbanorna gör vad de kan. När man kommer med flera hästar till en tävlingsbana, så får man oftast ett stall för sig själv för att man ska slippa vara nära andra. Jag tycker att det har fungerat bra på de olika banorna, och dessutom har jag ännu inte hört om någon typ av coronaspridning inom travet. Så travets koncept känns säkert. När man tävlar så är man ändå aldrig riktigt nära varandra, man hinner inte heller träffas så mycket utan hälsar mest förbipasserande.

Foto: Tom Jönehag

Sista säsongen som shettiskusk: ”Man känner sig gammal nu”
Med mycket arbete under fjolåret, har Isabella fått känna av belöningarna. Tillsammans med elitstoet Angel lyckades duon, att för andra året i rad, vinna ponnytravets inofficiella Sto-SM, Guldstoet. Trots den härliga bragden, hittar Isabella i efterhand en mer minnesvärd seger från fjolåret.

– När vi vann mot Månstorps Opal i Jägersro Lilla Pris var häftigt. Opal är riktigt stark och framförallt på upploppet, så att Angel ångar på och tar sig förbi i spåren var riktigt häftigt, berättar Isabella som hyllar elitstoet:

– Det finns en otrolig vinnarskalle på henne. Hon måste inte springa de otroliga tiderna, men hon gör det på ren vilja. När man kör henne på banan utanför tävling, är hon mest seg och tar inte ut sig. Vid tävling däremot, är hon en riktig kanonkula och vill alltid vara först. Jag skulle inte säja att hon är svårkörd, men hon är ändå inte helt enkel. Hon är otroligt stark och i den elitnivån som hon är på, måste man vara med henne hela vägen in i mål. Det är alltid en ära att få köra henne, även om man kan få lite prestationsångest när hon har en dålig dag.

Förutom deltagande i de större loppen, har Isabella egna hästar på gården. I somras blev glädjen stor när hennes egenägda russ Vikas Rossimo, sprang hem sin första seger på Fornaboda.

– Att han skulle vinna så överlägset blev jag väldigt förvånad över. Efter segern blev målet att få med honom i kriteriet, men efter att ha blev sparkad här hemma så fick vi ställa av honom för säsongen. Jag är ändå nöjd över hans säsong, han vann fyra av fem lopp och jag är säker på att han har mer att hämta, berättar Isabella.

Vikas Rossimo och Isabella vid segern på Fornaboda i somras Foto: Robin Falk

På grund av smittspridningen efter coronaviruset, har även årets ponnytravsäsong flyttats fram. I maj är det beräknat att den nya säsongen tar sin början, en säsong som blir Isabellas sista som shettiskusk.

– Påminn mig inte, man känner sig gammal nu, skrattar Isabella som är välmedveten om att kuskar över 15 år, inte får tävla med shettisar.

– Det är klart att det är tråkigt. Shettisar är väldigt speciella att köra och har mycket humör, på så sätt är det mer personligare att köra dem. Samtidigt vet jag att allt har sitt slut, jag kommer få nöja mig med att träna mina shettisar här hemma framöver.

Med en ny säsong i planering, laddar Isabella för nya körturer. Sex hästar hittas i familjen Jansson Wiklunds stall, och förutom russet Vikas Rossimo, planerar man även att stallets två nyaste shettisar, L.A.Panerai och L.A.Exclusive, ska komma till start. Kanske kan Isabella behålla sin titel som landets segerrikaste, även efter nästa säsong?

– Det vore riktigt häftigt om det kunde bli så. Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, och jag är säker på att mina egna hästar i stallet har mer att ge. Det gäller att ha mycket tur på sin sida, samtidigt som man tar chanserna när de ges.

Isabella och Patricia Hemmingsson efter seger med Nordanåkers Egon Foto: Tom Jönehag

Sveriges roligaste tävlingsbana, enligt Isabella, är…
Innan intervjun med Isabella tar slut, måste den viktigaste frågan ställas: Vilken bana är roligast att tävla på?
Svaren tog sin tid men efter mycket betänketid, gav Isabella ifrån sig fyra banor som hon själv tycker är noterbara. Men även en bana, som hon gärna vill besöka i framtiden:

– Jag vet att Fornaboda är min hemmabana, men den är helt klart bland de trevligaste, blev Isabellas första svar.

– Skellefteå är annars en bana som jag vill besöka. Främst för att min kompis Tilde Eriksson kommer därifrån, säjer Isabella.

– Axevalla finns alltid i tankarna. Jag fick min egen hejarklack där som bestod av kompisar, när jag körde ponnychampionatet för något år sedan, skrattar hon glatt.

– Bollnäs är annars min vinnarbana. När jag tävlar där, har det bara gått bra. Det var där jag tog min fyrling, men det var också där jag tog min första dubbelseger.

– Annars måste jag nog säja att Visby är den roligaste banan att tävla på. Det händer så mycket runt omkring banan, samtidigt som det blir semester och tävlande i ett. Sedan är det en speciell bana eftersom det är på en ö. När jag åker runt på fastlandet, kan jag träffa vänner från andra banor, det händer sällan med vännerna från Visby, avslutar Isabella.

Publicerad 4 april 2021 klockan 10:21

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Preliminär tidsplan satt – då kan Storå vårdcentral övertas

I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.

5 april 2025 klockan 10:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons



Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: På span efter kärlekskranka tuppar – orrspelen 2025 har börjat

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.

4 april 2025 klockan 19:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett...

Man gripen – misstänks ha misshandlat kvinna inför barn

En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin ...

bildspel Energier från andra sidan i fokus under paranormal afton

Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.

3 april 2025 klockan 14:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola

Holkmästarna i Löa till SM-final – igen: ”Väldigt glada”

Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.

2 april 2025 klockan 10:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
1 april 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
1 april 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Man gripen efter misstänkt misshandel i Vedevåg
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha...
31 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Björn Johansson gör segergest efter bronset. Foto: privat

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”. 
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.

28 mars 2025 klockan 19:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Bob Linger

Manskören öppnar läktare för att undvika lapp på luckan

Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.

28 mars 2025 klockan 15:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

FotoFredag: Ugglornas högtid är här!

De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ...

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för ...

Spårspring skapar oro och förseningar i tågtrafiken

Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i ...

Årets glada vinnare och nominerade. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

26 mars 2025 klockan 17:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hejda centraliseringen i tid – NU!

INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg ...

Därför lyser det rött

Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett...

Framgångar för lokalt metalband: ”Häftig upplevelse”

Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet ...

Minus 100 miljoner blev noll: ”Inte läge att andas ut”

Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när ...

En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg

En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg. - Mannen var vaken och ...

TV: Se Saras film på lodjuret

I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland tr...

På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat

Skräcklopp i Gammelbo tog form när ”Draculas likvagn” hittades i byn

För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.

24 mars 2025 klockan 14:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Efter förvirringen – åter tillåtet att elda trädgårdsavfall
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgå...
24 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Misstänkt ”zombiekalv” har repat sig: ”Stora framsteg”
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle ...
21 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
21 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-21

2025-03-21

2025-03-21

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-17

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-06 01:19