Jesper Johansson startade sitt företag 2010 men har mekat sedan barnsben. I december flyttade han sin verksamhet till nya lokaler och med den större kostymen ser han fram emot ännu mer mekarjobb.
– Det blev verkligen kanonbra det här, säger Jesper när han visar runt i de nya och rymliga lokalerna.
Helt nya är de förvisso inte men efter totalrenoveringen får man det intrycket. Och inte känns det som att man har hamnat i en verkstad inte. Ingen olja på golvet, ingen smuts på väggarna.
– Många förväntar sig att det ska se ut som i en bilverkstad men det blir inte riktigt på samma sätt. Men visst finns också likheter. Diagnosverktygen jag använder är precis likadana som i en bilverkstad, säger Jesper Johansson.

Före och efter renovering
När han bestämde sig för att det var dags för verksamhetsflytt kontaktade Jesper Johansson kommunens näringslivs- och utvecklingsenhet med Peter Bring i spetsen.
– Jag fick jättebra hjälp och är väldigt nöjd med det nya läget. Att lokalen vi hittade i princip bara var ett skal var nästan bara bra. Då kunde jag göra om den precis som jag ville. Och fördelen med att det ligger lite avsides är att jag inte behöver känna att jag stör någon. Motorcyklar låter ju ändå en del, säger han.
Utbildad MC-mekaniker
I de nya lokalerna kommer han att fortsätta att utföra service och reparationer på motorcyklar. Och gärna i ännu större omfattning än förut. Under lågkonjunkturen 2008 passade han på att utbilda sig till MC-mekaniker även om han sedan innan hade mycket kunskap och hade mekat i många år.
– Det blir väldigt mycket jobb på somrarna. Jag jobbar som reparatör på Meritor till vardags men har kunnat ta tjänsledigt på sommrarna för att ägna mig åt detta. De har varit väldigt tillmötesgående på jobbet, berättar Jesper.
– Sen blir man inte rik på att skruva hoj. Det är något man gör för att det är kul.
Omsättningen har han ingen jättekoll på. Det är hans fru som hjälper till med bokföring och ekonomiskötsel. Men den långsiktiga tanken är ändå att inom en inte alltför avlägsen framtid kunna leva på verksamheten.
– Högsäsongen är sommar men jag hoppas att få snurr på affärerna året om. Precis som många andra verkstäder har jag den servicen att jag fraktar hit hojen kostnadsfritt. Om man nu inte bor hur långt bort som helst. Egentligen går det att serva när som helst men de flesta kommer på det när solen tittar fram på vårkanten.
Service, reparation och reservdelar
Vill man ta sig till Jespers Engineering är det bara att ta sikte på motorcrossbanan. Platsen kallas för Vobbeltorpet och ligger mellan norra och mellersta infarten till Lindesberg, fast på andra sidan riksvägen.
– Butiken är öppen måndagar mellan 14-18 men jag är på plats betydligt mycket mer än så. Det är bara det att det kan vara svårt att skruva effektivt och sköta butiken samtidigt. Men man kan ringa och kolla läget om man vill komma en annan tid.
Butiksdelen, före och efter renovering
Butiken har ett brett sortiment med alla möjliga motorcykeldelar och Jesper servar motocyklar av alla märken.
– Men jag har valt att inte sitta på ett alltför stort lager men det är för att jag har så bra och snabba leverantörer. Om jag gör en beställning innan klockan fyra har jag i regel produkten dagen därpå.
Jespers Engineering hittar man på webbsidan www.jeppesengineering.se
– Jag kallade det Jeppes från början men när jag skulle registrera bolagsnamn fick jag inte kalla det Jeppes så då blev det Jespers i stället. Men Jeppes hänger väl kvar lite ändå.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.