Det svänger i bilbranschen vilket brukar vara en temperaturmätare på Sveriges ekonomi. Sedan i höstas har kunderna strömmat till Hugo Erikssons Bil i Storå och nu säljer man i snitt över 70 bilar i månaden.- Vi är väldigt nöjda, säger Bernt Eriksson. Vi tror att det låga ränteläget spelar en stor roll och att ökningen är en indikation på bättre ekonomi hos kunderna.
Hugo Eriksson Bil i Storå drivs sedan 1950-talet av familjen Eriksson. Idag är bröderna Bernt och Börje Eriksson ägare och företaget omsätter drygt 90 miljoner kronor årligen. Med 25 procent av marknaden i norra Örebro län kan nu ägarna se tillbaka på en höst med många bra affärer.
– Branschen räknar med att 2014 blir det femte bästa året någonsin försäljningsmässigt, förklarar Börje Eriksson. Vi märker ett mycket större intresse för både nya bilar men också begagnat.
Firman är återförsäljare för Subaru och Nissan. Två starka varumärken med olika karaktär och profil.
– Nissan har ett mycket bra transportprogram och vi har idag 80 procent av transportbilförsäljningen i norra länsdelen, säger Bernt Eriksson. Därutöver är Nissans crossoverbilar väldigt populära – särskilt hos segmentet äldre.
Subaru, som Hugo Eriksson Bil sålt sedan 1982, har de senaste åren vuxit sig mycket stark på den svenska marknaden. Märket har gott rykte för sin höga kvalitet.
– Vi har många kunder som köper bilar hos oss över nätet, berättar Börje Eriksson. De kommer från hela landet och det är vi glada över.
Börje Eriksson tror också att försäljningen av miljöbilar kommer att ta fart om några år när elbilarna får starkare motorer och utbyggnaden av laddningsstolpar är utvecklad.
– Överhuvudtaget har bilarna utvecklats enormt på material- och energisidan de senaste tio åren. Förr ville inte miljömedvetna köpa exempelvis metalliclackade bilar men idag går det bra eftersom lacken är vattenbaserad.
– Det kommer stadigt också nya modeller som drar lite bränsle och släpper ut ett minimum av koldioxid.
Bröderna Eriksson ser ljust på försäljningskurvan inför nästa år. Då släpper dessutom Subaro en ny, omtalad modell, och Nissan kommer med nya uppgraderade transportbilar.
– Idag har vi 19 anställda men vi planerar inte att utöka verksamheten just nu, säger Bernt Eriksson. Vi ska förädla det vi har och arbeta vidare på det förtroendekapital som vi upplever att kunderna gett oss. Det är genom personliga goda relationer som vi gör de bästa affärerna.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.