INSÄNDARE/DEBATT: Det är ingen tvekan om att Lindesbergs lasarett är ett välfungerande och behövligt lasarett. Lasarettet jobbar kontinuerligt med att utveckla verksamheterna för att den ska bli så bra och effektiv som möjligt – allt för att möta patienterna på bästa möjliga sätt. Ortopedin på Lindesbergs lasarett är ett sådant exempel där ett enträget arbete lett till att fler patienter kan behandlas på ett kostnadseffektivt sätt.
Vården står inför stora utmaningar. Antalet äldre kommer att öka dramatiskt samtidigt som kraven ökar. Den medicintekniska utvecklingen kräver dessutom finansiering. De ökande kraven på effektivisering och förväntningar på välfärdssystemet kräver en omställning av hälso- och sjukvården. En omställning med fokus på nära vård, där den digitala utvecklingen dessutom ger begreppet närhet en ny dimension: närhet på distans och med avancerad vård även utanför sjukhusen. För att möta denna utveckling måste det skapas förutsättningar i form av resurser, kompetens och organisering.
Det är ingen hemlighet att Kristdemokraterna vill förstatliga hela vården för att få till en jämlik vård över hela landet. Dagens organisation, som är över 150 år gammal med 21 landsting/regioner, är förlegat. Det har skett otroligt mycket med den medicinska utvecklingen under dessa 150 år; behandlingsmetoderna har utvecklats, vi har fått ökad och mer lättillgänglig kunskap och inte minst den digitala och tekniska utvecklingen som sker i rasande fart och som knappt hinns med. Därför menar vi att dagens organisation bör ses över för att anpassas till det nya och moderna. Men i väntan på det behöver vi fördela vissa specialiteter i hela landet, likaså behöver även länets sjukhus specialiseras inom vissa områden för att stärka kvaliteten och öka produktiviteten. Här spelar alla våra tre akutsjukhus en viktig roll. Den omorganisation som infördes för ett antal år sedan måste utvärderas och negativa konsekvenser av den måste åtgärdas.
Sjukvården är prioriterad hos oss Kristdemokrater och vi menar att Region Örebro län även fortsättningsvis ska har tre akutsjukhus som drivs i egen regi. För att skapa ro bland medarbetare och berörda länsbor måste långsiktighet eftersträvas i utvecklingen av våra tre akutsjukhus. Långsiktiga strategier och planer på 10-15 år måste till så att medarbetare känner framtidstro, våga stärka samhörigheten och stärka samordningen på sin arbetsplats. För våra länsinvånare skulle detta inge en tilltro till beslutsfattarnas intentioner om utveckling av lasaretten och inget annat. För oss kristdemokrater råder det ingen tvekan om att Lindesbergs lasarett behövs och behöver utvecklas än mer!
Behcet Barsom (KD)
Regionråd
Markus Lundin (KD)
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.