I början av veckan har det i många av Lindesbergshushållens brevlådor lagts en dekal från ett företag som säger sig syssla med klädinsamlingar. Företaget vill att hushållen ska skänka kläder, skor, väskor med mera som sedan ska skänkas vidare till människor i behov av hjälp. Den enda kontaktuppgift som finns på dekalen är ett organisationsnummer samt en adress till en ogiltig hemsida. Är detta en seriös hantering frågar sig många?
Vid en kontroll med de offentliga register som finns över aktiebolag kan man utläsa att företaget bakom organisationsnumret heter Auri för människor AB och har sitt säte i Skärholmen strax utanför Stockholm. Enligt de tillgängliga registren ska företaget syssla med städning och partihandel med virke och andra byggmaterial.
Efter lite efterforskningar hittar LindeNytt ett mobilnummer och får därigenom kontakt med ägaren av företaget, Aurimas Janulevicius.
När startade ni er verksamhet?
– För drygt ett och ett halvt år sedan, jag minns inte exakt.
Har ni samlat in på andra platser och hur har insamlingarna lyckats?
– Vi har bland annat varit i Örebro, Motala och Karlstad. Ibland har det gått bra men ibland blir det nästan ingenting.
Vilka är det som får del av de insamlade kläderna?
– De skänks till ålderdomshem och barnhem i mitt hemland, Litauen. En del av det insamlade säljer vi också för att täcka våra omkostnader som till exempel bensin.
Adressen till er hemsida fungerar inte, det kan ge en känsla av att ni inte är seriösa?
– Vi har haft problem med vår hemsida en tid, men den ska snart vara fixad. Det är också tråkigt om vi uppfattas som oseriösa, men det är ingenting vi kan göra något åt.
Ni har heller inget så kallat 90-konto, varför inte?
– Vi har ansökt att få ett sådant konto men inte fått det eftersom ett aktiebolag inte kan få ett 90–konto. Därför håller vi på att starta upp en ny, icke vinstdrivande verksamhet, och till sommaren tror jag att vi har ett 90-konto i den nya verksamheten.
Svensk insamlingskontroll en garanti
På Svensk insamlingskontroll, som är den organisation som godkänner och kontrollerar verksamheter med 90-konton, känner man inte till företaget mer än vad som sagts i media. Och Auri för människor AB har heller aldrig ansökt om något 90-konto hos Svensk insamlingskontroll.
– Det är verksamheter med 90-konton som står under vår granskning och kontroll, inga andra, säger kanslichef Lena Hörnblad. Vi genomför en årlig kvalitetskontroll av alla verksamheter med 90-konto. Där kontrollerar vi bland annat att inte mer än en fjärdedel av de totala intäkterna går till administration. Ett 90-konto ska vara en kvalitetsstämpel och en garanti för givarna att detta är en seriös och säker verksamhet att skänka pengar till.
Det är enbart ideella föreningar, trossamfund och stiftelser som kan erhålla ett 90-konto, privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar kommer aldrig i fråga. Innan verksamheten godkänns genomför Svensk insamlingskontroll en grundlig ekonomisk kontroll av verksamheten samt av de personer som står bankom verksamheten. Till exempel är det inte möjligt för någon med betalningsanmärkningar att sitt i styrelsen för en verksamhet med 90-konto. Idag vinns det runt 400 stycken 90-konton i Sverige.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.