I början av veckan har det i många av Lindesbergshushållens brevlådor lagts en dekal från ett företag som säger sig syssla med klädinsamlingar. Företaget vill att hushållen ska skänka kläder, skor, väskor med mera som sedan ska skänkas vidare till människor i behov av hjälp. Den enda kontaktuppgift som finns på dekalen är ett organisationsnummer samt en adress till en ogiltig hemsida. Är detta en seriös hantering frågar sig många?
Vid en kontroll med de offentliga register som finns över aktiebolag kan man utläsa att företaget bakom organisationsnumret heter Auri för människor AB och har sitt säte i Skärholmen strax utanför Stockholm. Enligt de tillgängliga registren ska företaget syssla med städning och partihandel med virke och andra byggmaterial.
Efter lite efterforskningar hittar LindeNytt ett mobilnummer och får därigenom kontakt med ägaren av företaget, Aurimas Janulevicius.
När startade ni er verksamhet?
– För drygt ett och ett halvt år sedan, jag minns inte exakt.
Har ni samlat in på andra platser och hur har insamlingarna lyckats?
– Vi har bland annat varit i Örebro, Motala och Karlstad. Ibland har det gått bra men ibland blir det nästan ingenting.
Vilka är det som får del av de insamlade kläderna?
– De skänks till ålderdomshem och barnhem i mitt hemland, Litauen. En del av det insamlade säljer vi också för att täcka våra omkostnader som till exempel bensin.
Adressen till er hemsida fungerar inte, det kan ge en känsla av att ni inte är seriösa?
– Vi har haft problem med vår hemsida en tid, men den ska snart vara fixad. Det är också tråkigt om vi uppfattas som oseriösa, men det är ingenting vi kan göra något åt.
Ni har heller inget så kallat 90-konto, varför inte?
– Vi har ansökt att få ett sådant konto men inte fått det eftersom ett aktiebolag inte kan få ett 90–konto. Därför håller vi på att starta upp en ny, icke vinstdrivande verksamhet, och till sommaren tror jag att vi har ett 90-konto i den nya verksamheten.
Svensk insamlingskontroll en garanti
På Svensk insamlingskontroll, som är den organisation som godkänner och kontrollerar verksamheter med 90-konton, känner man inte till företaget mer än vad som sagts i media. Och Auri för människor AB har heller aldrig ansökt om något 90-konto hos Svensk insamlingskontroll.
– Det är verksamheter med 90-konton som står under vår granskning och kontroll, inga andra, säger kanslichef Lena Hörnblad. Vi genomför en årlig kvalitetskontroll av alla verksamheter med 90-konto. Där kontrollerar vi bland annat att inte mer än en fjärdedel av de totala intäkterna går till administration. Ett 90-konto ska vara en kvalitetsstämpel och en garanti för givarna att detta är en seriös och säker verksamhet att skänka pengar till.
Det är enbart ideella föreningar, trossamfund och stiftelser som kan erhålla ett 90-konto, privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar kommer aldrig i fråga. Innan verksamheten godkänns genomför Svensk insamlingskontroll en grundlig ekonomisk kontroll av verksamheten samt av de personer som står bankom verksamheten. Till exempel är det inte möjligt för någon med betalningsanmärkningar att sitt i styrelsen för en verksamhet med 90-konto. Idag vinns det runt 400 stycken 90-konton i Sverige.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.