Klockan 9.04. Klas Pettersson putsar färdigt det sista på grunden. 9.08 Arne Larsson från fastighetsägaren LIBO går igenom tidplanen för dagens slutbesiktning. Kl 9.12. Elektrikerna och byggledaren Fredrik Wadsten konfererar om de allra sista åtgärderna. 9.15 Rektor Per Sundelius visar var sängen ska stå i ett av elevrummen. 9.21 kör en traktor förbi. Ikväll kommer det första släpet med bohag till en av de 14 elever som ska bo här.
Det har gått med rasande fart att bygga det nya elevhemmet. Den 15 februari ska eleverna ha valt vilken linje de vill gå på gymnasiet. Det stod snart klart att det var fler elever än tidigare som skulle komma till hösten från andra orter än Lindesberg. Per Sundelius är glad att Lindeskolan står sig så väl i konkurrensen om de idrottsintresserade eleverna. Han tog kontakt med LIBO, som raskt satte igång, ROOF Arkitekter ritade, J Anderbert Bygg tog totalentreprenaden och sedan föll bit för bit på plats – och Per Sundelius har varit på plats – ofta:
– Jag har ibland känt mig mer som fastighetsförvaltare än pedagogisk ledare, säger han, något som han inte verkar ha haft något emot i det här fallet. Hela processen har varit lösningsfokuserad, säger han.
Per Sundelius konfererar med fastighetsägaren LIBOs Arne Larsson om tidplanen för dagens slutbesiktning. Och det har varit kommunikation och anpassning åt alla håll. Han har mejlat med elever och familjer om hur de vill ha det. Det har bl a lett till att trinettkök har kompletterats med ugn så att man kan baka, och större frysutrymme. Hur ska man göra med säng när eleven har mamma, pappa eller annan på besök? Våningssängar åker ut och andra lösningar kommer i stället.
På dryga 20 kvadratmeter finns det som är viktigast för eleverna som ska bo här – rektor Per Sundelius bollar önskemål med elever, föräldrar, byggare och fastighetsägare. Foto: Hans Andersson.
– Det märks att det finns en ”lindesbergsanda”. Det sitter inte fast, utan tillsammans löser vi saker vartefter de dyker upp, säger Per Sundelius. Hur gör vi med städmaterial – ska de dela på det? Ska vi sätta upp duschdraperier i alla fjorton lägenheter – eller ska de fixa det själva?
Det är 150 elever som går på idrottscollege på Lindeskolan. Vid sidan av de vanliga ämnena som finns på det program de valt, så ägnar de sig åt judo, volleyboll, rytmisk gymnastik, fotboll, ishockey och innebandy. Judon är riksintag och gymnastiken och volleybollen har kommit till det här läsåret. Det är riksintag för judoeleverna, medan andra sporter är nationella program eller lokala alternativ. Hittills har 33 elever haft rum i det campus som ligger vid Lindesby, väster om Lindeskolan – resten bor hemma eller hyr på stan. Nu finns det inackordering för 47 elever.
– Det finns en fördel – och en trygghet – för elever och föräldrar att bo tillsammans nära skolan, med tillsyn, med kamratskap och rent praktiskt när man ibland ska vara på plats och igång redan halv åtta på morgonen, säger Per Sundelius. De här fjorton elevbostäderna behövs, när vi nu får fler långväga elever.
Ekonomiskt är det också en fördel. De allra flesta får inackorderingsbidrag av hemkommunen, men en tusenlapp i månaden får de stå för själva och de hyr rummen så länge de är elever på skolan – alltså även över sommar- och andra lov.
– Några timmar kvar och allt ska fungera, säger byggledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg. Foto: Hans Andersson.
Arbetsledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg verkar lugn bland grushögar, elkablar och hantverkare från olika underentreprenörer som är igång in i det sista. Bygget började direkt efter midsommaren och skulle enligt plan varit klart förra veckan, men eleverna har fått husera tillfälligt i det permanenta elevhemmet. Nu vidtar det sista för att det ska bli inflyttningsklart – med byggarnas egenkontroller, med att klara av att få godkända kvalitetsdokument som t ex Säkert Vatten. Det handlar om brandsäkerhet, el-installationer, toaletter och va, medan några saker får vänta några dagar till. Bl a måste man ordna, så att eleverna inte blir blöta om fötterna – det sker genom dränering, lutning åt rätt håll, gatubrunn och asfaltering. Den korta byggtiden underlättades av att det redan var ledningar o dyl framdragna till platsen till den barack som låg här tidigare.
– Fördelen med det vi bygger nu är att varje elevbostad är en enskild modul – fristående med ett luftschakt emellan. Man kan alltså flytta en eller flera – eller alla, när de inte längre behövs här, säger Fredrik Wadsten.
LIBO har ett tillfälligt bygglov, men skolan räknar med att huset står kvar åtminstone tre år. Några av eleverna går faktiskt fyra år på idrottscollege.