De klättrar för att bidra till Musikhjälpens "Ingen ska behöva fly undan klimatet". Foto från hög höjd: Tuvalie Melin
Klättrare utmanar andra föreningar att haka på Musikhjälpen
En gång om året drar Musikhjälpen i P3 igång en stor och omfattande insamling. Förra året valde man att samla in pengar för att stoppa spridningen av hiv. I år är temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Kikar man på Musikhjälpens evenemangskarta, där människor som vill vara med och bidra genom att skapa någon slags aktivitet, så hittar man ett i Lindesberg: ”Klättra för ett bättre klimat!”. Det är Bergslagens Klättersällskap som vill vara med och bidra.
Musikhjälpen inträffar en gång om året och det är P3, SVT och Radiohjälpen som är huvudarrangör. Temat för den här gången är ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Under knappt en vecka stänger programledarna Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson in sig i en glasbur i Linköping. Under veckans gång kommer artister, däribland Martin Almgren, dit och uppträder, intervjuer sker och många av de här kändisarna skänker saker som sedan auktioneras ut vars pengar går till insamlingen. Och skänker man pengar kan man då också passa på att önska en låt som eventuellt sedan spelas. Samtidigt, runtom i Sverige, arrangerar föreningar, privatpersoner, skolor och skolklasser och andra initiativtagare och evenemang och aktiviteter för att hjälpa till med insamlingen.
Insamlingsbössan står redo, i bakgrunden Tuvalie Melin. Foto: Ida Lindkvist
På Musikhjälpens evenemangskarta finns en aktivitet i Lindesberg, och den står Bergslagens Klättersällskap för. Den här måndagskvällen, samt på onsdag, kan man gå till klätterväggen på Lindesberg Arena, bidra med valfri stor slant och sedan klättra bäst man orkar.
– Vi vill vara med och stödja Musikhjälpen. Det här är vårt sätt att bidra. Klättring är väldigt bra för hälsan och man bygger upp sitt självförtroende, och då kan man samtidigt passa på att bidra med en peng, säger Tuvalie Melin.
Allt som behövs är ett glatt humör och kläder som går att röra sig i och är rätt så oömma. Förkunskaper är ingenting som behövs, man behöver överhuvudtaget inte så mycket som sett en klättervägg tidigare. Instruktörer och vana klättrare finns på plats för assistans, hjälp och vägledning.
– Det har inte varit jättemycket folk än så länge, men vi hoppas att desto fler kommer hit på onsdag. Men det har kommit en hel del pengar, men även där hoppas vi på mer, berättar Henrik Jonsson.
Anton Blomquist, 12 år, har klättrar i snart ett par år och han säger:
– Det är skitkul! Man blir stark i armarna, i alla fall har jag blivit det. Jag var höjdrädd först när jag började, men nu är jag inte det längre. Det är bara att fortsätta klättra, man vänjer sig.
Joachim Tadell klättrar fokuserat. Foto: Tuvalie Melin
Också Joachim Tadell är med och stöttar Musikhjälpen och klättrar, och hans klättringskarriär fick fart tack vare att hans barn började klättra.
– Det är bra träning, och jag har aldrig varit något för lagsporter. Det här gör man på sina villkor.
På onsdag kommer man återigen kunna klättra för Musikhjälpen och klimatet, då mellan klockan 18-20. Samtidigt passar Henrik på att ge andra föreningar en utmaning att bita i.
– Vi utmanar alla andra föreningar att ställa upp! Nu har vi visat vägen!
Föreningen har också startat en elektronisk sparbössa, ”Klimatklättrare”, den hittas HÄR!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
- Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande ...