De klättrar för att bidra till Musikhjälpens "Ingen ska behöva fly undan klimatet". Foto från hög höjd: Tuvalie Melin
Klättrare utmanar andra föreningar att haka på Musikhjälpen
En gång om året drar Musikhjälpen i P3 igång en stor och omfattande insamling. Förra året valde man att samla in pengar för att stoppa spridningen av hiv. I år är temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Kikar man på Musikhjälpens evenemangskarta, där människor som vill vara med och bidra genom att skapa någon slags aktivitet, så hittar man ett i Lindesberg: ”Klättra för ett bättre klimat!”. Det är Bergslagens Klättersällskap som vill vara med och bidra.
Musikhjälpen inträffar en gång om året och det är P3, SVT och Radiohjälpen som är huvudarrangör. Temat för den här gången är ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Under knappt en vecka stänger programledarna Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson in sig i en glasbur i Linköping. Under veckans gång kommer artister, däribland Martin Almgren, dit och uppträder, intervjuer sker och många av de här kändisarna skänker saker som sedan auktioneras ut vars pengar går till insamlingen. Och skänker man pengar kan man då också passa på att önska en låt som eventuellt sedan spelas. Samtidigt, runtom i Sverige, arrangerar föreningar, privatpersoner, skolor och skolklasser och andra initiativtagare och evenemang och aktiviteter för att hjälpa till med insamlingen.
På Musikhjälpens evenemangskarta finns en aktivitet i Lindesberg, och den står Bergslagens Klättersällskap för. Den här måndagskvällen, samt på onsdag, kan man gå till klätterväggen på Lindesberg Arena, bidra med valfri stor slant och sedan klättra bäst man orkar.
– Vi vill vara med och stödja Musikhjälpen. Det här är vårt sätt att bidra. Klättring är väldigt bra för hälsan och man bygger upp sitt självförtroende, och då kan man samtidigt passa på att bidra med en peng, säger Tuvalie Melin.
Allt som behövs är ett glatt humör och kläder som går att röra sig i och är rätt så oömma. Förkunskaper är ingenting som behövs, man behöver överhuvudtaget inte så mycket som sett en klättervägg tidigare. Instruktörer och vana klättrare finns på plats för assistans, hjälp och vägledning.
– Det har inte varit jättemycket folk än så länge, men vi hoppas att desto fler kommer hit på onsdag. Men det har kommit en hel del pengar, men även där hoppas vi på mer, berättar Henrik Jonsson.
Anton Blomquist, 12 år, har klättrar i snart ett par år och han säger:
– Det är skitkul! Man blir stark i armarna, i alla fall har jag blivit det. Jag var höjdrädd först när jag började, men nu är jag inte det längre. Det är bara att fortsätta klättra, man vänjer sig.
Också Joachim Tadell är med och stöttar Musikhjälpen och klättrar, och hans klättringskarriär fick fart tack vare att hans barn började klättra.
– Det är bra träning, och jag har aldrig varit något för lagsporter. Det här gör man på sina villkor.
På onsdag kommer man återigen kunna klättra för Musikhjälpen och klimatet, då mellan klockan 18-20. Samtidigt passar Henrik på att ge andra föreningar en utmaning att bita i.
– Vi utmanar alla andra föreningar att ställa upp! Nu har vi visat vägen!
Föreningen har också startat en elektronisk sparbössa, ”Klimatklättrare”, den hittas HÄR!
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
19 november 2024 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
15 november 2024 klockan 12:24 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
14 november 2024 klockan 10:08 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.
Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...