Det har gått ungefär ett dygn sedan kommunfullmäktiges första sammanträde för året, som fick ett något oväntat utfall då valen om ny styrelse för moderbolaget Linde Stadshus samt dotterbolagen LIBO och FALAB blev återremitterade. Detta efter ett yrkande från oppositionen, som fick stöd från ett flertal partier, däribland Moderaternas samarbetsparti LPO.
Det hela grundar sig i en förtroendekris för moderaten Bertil Jansson, som under sin anställning vid Lindeskolan blev föremål för utredningar samt två skriftliga varningar efter att oegentligheter uppdagats.
– Det känns sorgset, det är mycket rykten som florerar, jag har fortfarande förtroende för Bertil. Det var lite olyckligt att oppositionen yrkade återremiss, nu lade de sig i beslutet i alla fall, men det är väl det politiska spelet, jag är inte van vid det. Jag blir lite ställd, det är inte personligt, men då vet man ju vad överenskommelser och sådant betyder i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars till LindeNytt.
Just ryktesspridning var något som Klockars pratade en del om under måndagens sammanträde, då han menade att man måste förhålla sig till fakta i ett rättssamhälle. Exakt vad dessa rykten handlar om eller hur man fått dessa till sig kan dock Klockars inte förklara.
– Det ryktas om andra små oegentligheter som har hänt runt Bertil, antydningar om saker som inte har gått riktigt rätt till. De kommer till våra samarbetspartier och berättar, och det skapar ju inte en bra stämning. Sedan är det svårt att bemöta dem också när ord står mot ord, vi kanske hade kunnat sköta det annorlunda också, jag vet inte.

Medias bevakning kring Bertil Jansson och händelserna under hans tid på Lindeskolan är något som Klockars tror kan ha påverkat kommunens politiker i frågan.
– Bertil har ju fått förtroende från väljarna, och fått förtroende att sitta i både Socialnämnden och Överförmyndarnämnden där man fattar tunga beslut. Det som jag tror har ändrat synen är att det har blossat upp i media och kommit fram andra rykten, då känner de en osäkerhet
Menar du att vi i media har tagit upp rykten?
– Frågan har börjat florera, det kom ju även det här visselblåsarbrevet, då blir det ju en bevakning av det och då känner de en otrygghet i det. När saker lyfts upp i ljuset kan det börja komma rykten, det kan finnas andra krafter som kanske tycker att det känns bra att framföra synpunkter, säger Klockars och fortsätter:
– Men när man inte kliver fram, presenterar vad som har hänt, att man står för det, då anser jag att det är ett rykte. Man måste stå för det man säger, stå upp för sina åsikter.

Partikamraten Lillemor Bodman skrev under tisdagen en insändare i LindeNytt, där hon menar att anonyma brev till styrande personer i kommunen påverkat vilka som ska få viktiga positioner inom organisationen.
Är det andra anonyma brev ni har fått förutom visselblåsarreven?
– Jag har ju fått något mail på min kommunmail, men det var inte anonymt. Men avsändaren ifrågasatte hur vi kunde stötta Bertil osv, och säkert har de andra partierna fått samma sak. Då blir det ju ett tryck från allmänheten, och då kanske de känner att de måste backa.

Tomas Klockars poängterar också att han anser att ärendena under Janssons anställning på Lindeskolan, som resulterade i två skriftliga varningar, är utagerade.
– Nu börjar det bli ganska länge sedan de hände, och hur länge ska man anses vara olämplig för något man har gjort och det är utagerat?
Den sista varningen kom dock så sent som för ett år sedan, och strax därefter gick Bertil Jansson i pension.
– Varningarna är ju godtagna, påskrivna och avklarade, det har jag ju vetat om. Truckkorten också, det blev ingen skriftlig varning på det, det var bara en diskussion om att de tyckte han gjorde fel som skrev ut dem genom skolans system. Han har ju fortsatt att utbilda efteråt, han har också eget företag med F-skatt så han får ju utbilda på lagligt vis, han har ju inte gett ut några olagliga truckkort, säger Klockars.
Han använde ju dock sin skollicens och skolan fick notan?
– Han fick ju ingen vinning av det där, utan det återfördes ju, de som han utbildade betalade ju sina truckkort. Det här var väl en tolkningsfråga och det genererade ju egentligen bara i en tillsägning.
Moderaterna har nu på sig fram till nästa sammanträde i kommunfullmäktige att presentera en kandidat till ordförandeposterna för FALAB och LIBO. Om denna kandidat återigen blir Bertil Jansson återstår att se.
– Jag tänker att nu får vi nog tänka lite mer politiskt taktiskt, jag tänker inte tappa förtroende för Bertil. Vi ska diskutera igenom hur vi gör det här på ett bra sätt. Det här är ju inte bra för någon, det blir ju jättedålig reklam för hela politiken, och för Moderaterna, som inte kan sköta ett samarbete på bra vis, avslutar Thomas Klockars.